Χριστόψωμο !!!

Σύμφωνα με την παράδοση το ετοιμάζουμε 2 με 3  ημέρες πριν τα Χριστούγεννα !!!

 Υλικά Περίπου 640 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 4,5 κούπες) 3 φακελάκια ξηρή μαγιά

1/2 κούπα γάλα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου ,1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού,1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος λιωμένο, 4 αυγά, 3/4 κούπας ζάχαρη + 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο,1 κρόκος αυγού και 2 κουταλιές γάλα για το άλειμμα.

Βάζουμε το γάλα με το κουταλάκι της ζάχαρης και τη μαγιά σε ένα μπολ και τη διαλύουμε εντελώς. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.Χτυπάμε στο μίξερ (καλό είναι και το μίξερ χειρός στην περίπτωσή μας) τα αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν και να ανοίξει το χρώμα τους και προσθέτουμε το ξύσμα.

Βάζουμε και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε στο εξής με το χέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το αλάτι) ενσωματώνοντάς το λίγο λίγο. Το μείγμα θα κολλά στα χέρια μας.Δεν χρειάζεται όμως άλλο αλεύρι. Μόλις προσθέσουμε το λιωμένο βούτυρο θα αρχίσει να «στρώνει». Διπλώνουμε και ξαναδιπλώνομαι τη ζύμη μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύμα μέχρι να διπλασιαστεί. Κρατάμε ζύμη για τα σχέδια, το βάζουμε στο ταψί και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά το περνάμε με κρόκο και γάλα και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180. Καλή επιτυχία !!!

Maria Kaimakami

Πηγή