Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος που ανθίζει μέσα στη παγωνιά του χειμώνα. Ενδημικό φυτό της Κίνας, ο χειμωνανθός μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του ακόμα και μέσα στο χιόνι, από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα εκπτυχθούν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του φυτού μοιάζουν με μικρό αστέρι, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, υποκίτρινου ή κίτρινου χρώματος, που φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους.

 

.

• Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει ο χειμωνανθός;

Ο χειμωνανθός είναι ανθεκτικός στο ψύχος, ακόμη και σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν. Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Αν και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Ιδανική εποχή φύτευσης για το χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε γλάστρα και καλύτερα να το φυτεύουμε στο χώμα, μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε αυλές, κήπους και σε πάρκα.

• Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει ο χειμωνανθός;

Ο χειμωνανθός δεν είναι απαιτητικός ως προς το πότισμα, αν και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα μια-δυο φορές τη βδομάδα. Σχετικά με τη λίπανση, κατά την περίοδο της άνοιξης, θα προσθέσουμε στο χειμωνανθό πλήρες λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κλάδεμα, που δεν πρέπει να είναι αυστηρό, καθώς ο χειμωνανθός ανθοφορεί σε ξύλο ηλικίας δυο ετών. Έτσι χρειάζεται πάντοτε να αφήνουμε παλαιότερους βλαστούς ώστε να εξασφαλίσουμε την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Τέλος, ο χειμωνανθός πολλαπλασιάζεται τόσο με σπόρους και με μοσχεύματα.

 

• Κι ένα μυστικό για τον χειμωνανθό

Κόψετε τα υπέροχα ανθισμένα κλαδιά του χειμωνανθού μέσα στις γιορτές, για να τα βάλετε στο βάζο σας. Η ανθοφορία και το άρωμα του χειμωνανθού θα κρατήσει για αρκετές μέρες.

 

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή