Χέερτ Βίλντερς: Η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ

Χέερτ Βίλντερς: Η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ

Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα του, απευθύνθηκε στους Τούρκους λέγοντας: «δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ».

Ο Βίλντερς, σφοδρός πολέμιος του ισλάμ, βλέπει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα χάρη στην έκκλησή του να κλείσουν τα ολλανδικά σύνορα μετά το ξέσπασμα της κρίσης των προσφύγων κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, έφθασαν στην Ευρώπη φέτος στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις και τη φτώχεια στις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Η Άγκυρα υποσχέθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την περασμένη Κυριακή να συμβάλλει να καμφθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, την χαλάρωση των περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ευρώπη και την υπόσχεση ότι θα επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ένωση.

Στο βίντεο, στο οποίο μιλάει αγγλικά και μεταφορτώθηκε στο Διαδίκτυο σήμερα με τουρκικούς υπότιτλους, ο Βίλντερς λέει απευθυνόμενος στους Τούρκους με τον συνηθισμένο, σκαιό του τόνο: «Η κυβέρνησή σας προσπαθεί να σας κοροϊδέψει για να πιστέψετε πως μια μέρα (η χώρα σας) θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λοιπόν, ξεχάστε το».

«Δεν είστε Ευρωπαίοι και δεν θα γίνετε ποτέ. Ένα ισλαμικό κράτος όπως η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Δεν θέλουμε περισσότερο αλλά λιγότερο ισλάμ. Επομένως Τουρκία, μείνε μακριά μας. Δεν είσαι ευπρόσδεκτη εδώ».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε καταδίκασε αμέσως αυτό το βίντεο του Βίλντερς.

«Έχουμε ελευθερία του λόγου, αλλά αυτού του είδους τα σχόλια, με τα οποία μια ολόκληρη χώρα κι ένας ολόκληρος λαός προσβάλλονται βαθύτατα, είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν συνεισφέρουν απολύτως τίποτα στην επίλυση του προβλήματος», ανέφερε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο Βίλντερς και το κόμμα του θα κέρδιζαν την πλειοψηφία των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν εκλογές στη χώρα σήμερα. Το Κόμμα για την Ελευθερία, του οποίου ηγείται, θα καταλάμβανε περισσότερες έδρες στη Βουλή κι από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μαζί, σύμφωνα με τις έρευνες. Έπειτα από δεκαετίες σχετικά φιλελεύθερης πολιτικής σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, που επέτρεψε σε μεγάλους αριθμούς μεταναστών από την Τουρκία και το Μαρόκο να εγκατασταθούν στη χώρα, η Ολλανδία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, μοιάζει όλο και λιγότερο φιλόξενη.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, που ανήκει στον Χώρο Σένγκεν —στον οποίο συμμετέχουν 17 από τα κράτη μέλη της ΕΕ— εφαρμόζει τώρα μια από τις πιο σκληρές πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με την ΕΕ για την ένταξή της στην τελευταία ενεργά για μια δεκαετία, ενώ η συζήτηση για τη διαδικασία κρατάει περίπου μισό αιώνα. Ορισμένες από τις αιτίες που η διαπραγμάτευση έχει περιέλθει σε τέλμα είναι το Κυπριακό και οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)