frigadelia (700 x 463)

Φρυγαδέλια ρουμελιώτικα

Ένας πασχαλινός μεζές για ούζο, τσίπουρο ή κρασί, περιμένοντας να ψηθεί ο οβελίας…

Υλικά

  • 2 συκωταριές αρνίσιες, μόνο το συκώτι
  • 2 μπόλιες αρνίσιες
  • 3 λεμόνια, το χυμό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε τα συκωτάκια και τα κόβετε σε κομμάτια 2εκ. περίπου. Τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με ρίγανη και μία κουταλιά από το λάδι και τα αφήνετε να μαριναριστούν για λίγη ώρα.

Πλένετε τις μπόλιες, τις καθαρίζετε και τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και χυμό ενός λεμονιού για 30 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να φύγει η βαριά μυρωδιά τους.

Αφαιρείτε τα χοντρά κομμάτια τους και κρατάτε όσα σχηματίζουν λεπτό δίχτυ. Τις κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Παίρνετε συκωτάκια και τα τυλίγετε με τα κομμάτια της μπόλιας σε ρολάκια. Τα αραδιάζετε το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψάκι. Τα αλείφετε με λάδι, τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπόλια. Αν χρειαστεί, τα αναποδογυρίζετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να ροδοκοκκινίσουν και από την άλλη πλευρά. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb

Tips

Μπορείτε να ετοιμάσετε τα φρυγαδέλια μέρες πριν και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη. Θα τα ψήσετε τελευταία στιγμή αφού τα ξεπαγώσετε.

 

Τα φρυγαδέλια μπορείτε να τα ψήσετε και στα κάρβουνα.