Φεβρουάριος, εργασίες στον κήπο

Φεβρουάριος, ο δεύτερος μήνας του χρόνου, στα τέλη του χειμώνα, πριν μπει η άνοιξη. Ένας μήνας με αρκετές βροχοπτώσεις, παγωνιά, αλλά και κάποιες καλές μέρες που θα αξιοποιήσουμε για να προετοιμάσουμε τον κήπο μας για την άνοιξη. Θα χρειαστεί να κάνουμε αρκετές καλλιεργητικές εργασίες, όπως κλάδεμα και λίπανση, απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών.

Κλαδεύουμε ελιά, αμπέλι και φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα

Και το μήνα Φεβρουάριο μπορούμε να κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, όπως έχουμε δει αναλυτικά στα άρθρα για κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς, κλάδεμα ροδιάς και κλάδεμα αχλαδιάς. Επίσης, γίνεται το κλάδεμα στις ελιές για καρποφορία, μετά τη συγκομιδή, για να μειώσουμε το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Επίσης, γίνεται το κλάδεμα στο αμπέλι, όπου κλαδεύουμε πάντα με βάση την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Kλαδεύουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους και τα καλλωπιστικά δέντρα

Είτε σε γλάστρες, είτε στον κήπο, κλαδεύουμε καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα, όπως την τριανταφυλλιά, τη γαρδένια, την ορτανσία και την καλλωπιστική δαμασκηνιά μέσα στο Φεβρουάριο, για να δώσουν νέα βλάστηση και ανθοφορία την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το κλάδεμα των καλλωπιστικών γίνεται μετά την τελευταία παγωνιά του χειμώνα.

Φύτευση ανοιξιάτικης πατάτας

Επιλέγουμε υγιή πατατόσπορο για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, μέσα στον Φεβρουάριο, που ο χειμώνας είναι ηπιότερος. Από τη στιγμή της φύτευσης, χρειαζόμαστε 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή και αποθήκευση της πατάτας, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

Λίπανση καρποφόρων

Πραγματοποιούμε λιπάνσεις στα καρποφόρα δέντρα, καθώς και στο αμπέλι μέσα στον Φεβρουάριο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα εν όψη της άνοιξης. Χρησιμοποιώντας λίπασμα εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά το έδαφος και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών. Προτιμούμε την ενσωμάτωση οργανικού λιπάσματος στα καρποφόρα δέντρα και στο αμπέλι, στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας και της αειφορίας.

Συγκομιδή κήπου

Συγκομίζουμε μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα και σπανάκι για τις σαλάτες μας. Επίσης, κόβουμε κουνουπίδια και μπρόκολα από τις όψιμες φυτεύσεις για να τα μαγειρέψουμε. Τέλος, από τα εσπεριδοειδή δέντρα, συγκομίζουμε τα κοινά μανταρίνια, τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια καθώς και τα λεμόνια από τις δίφορες λεμονιές.

Φύτευση σπόρων

Φυτεύουμε σπόρους των ανοιξιάτικων κηπευτικών, όπως τομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα καθώς και καλλωπιστικά φυτά όπως πετούνιες, σκυλάκια, άλυσσο, αγήρατο και βερβένα μέσα στο μήνα Φεβρουάριο. Χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή μικρά γλαστράκια που έχουμε ανακυκλώσει. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δυο μήνες για να μεταφυτέψουμε τα φυτά του σπορείου στο λαχανόκηπο ή στον ανθόκηπο μας.

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Ιανουάριο. Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α. Πηγή