Υγεία ωοθηκών: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Η υγεία των ωοθηκών είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες μόνο όταν πρόκειται να τεκνοποιήσουν.

Πρόκειται όμως για όργανα που παίζουν σημαντικό ρόλο και σε άλλες λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού.

Δείτε 5 σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αναπαραγωγική σας υγεία και όχι μόνο.

Παράγουν πολλές ορμόνες

Οι ωοθήκες εκκρίνουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, δύο ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του γυναικείου σώματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας (αύξηση στήθους, έμμηνος ρύση, άνοιγμα λεκάνης). Παράλληλα προετοιμάζουν τη μήτρα για τη σύλληψη, γι” αυτό και η χαμηλή παραγωγή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τεκνοποίησης. Τέλος, ρυθμίζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης του ανδρικού φύλου που κινητοποιεί την επιθυμία για σεξ.

Αλλάζουν μέγεθος Σε αντίθεση με άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος, οι ωοθήκες δεν έχουν σταθερό μέγεθος, αλλά αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου αλλά και της ζωής σας. Οι αλλαγές αυτές σταματούν όταν η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, οπότε αρχίζει η συρρίκνωσή τους.

Επηρεάζονται από το στρες

Η ωορρηξία βρίσκεται σε άμεση σχέση με το στρες. Όταν το σώμα βρίσκεται υπό πίεση λόγω κάποιων αλλαγών –π.χ. μετακόμιση ή μεγάλη απώλεια βάρους- οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ο τρόπος που η φύση έχει προβλέψει για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης σε περίοδο στρες.

Η σχέση της με την ακμή

Οι ορμόνες που εκκρίνουν οι ωοθήκες σχετίζονται με πολλά θέματα υγείας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η περίσσεια τεστοστερόνης, συνδέονται με συμπτώματα όπως η ακμή, η υπερβολική τριχοφυΐα και οι αυξομειώσεις του βάρους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να πρέπει να ακολουθήστε φαρμακευτική αγωγή.

Ο ρόλος των αντισυλληπτικών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η αντισύλληψη με χάπια –ειδικά με οιστρογόνα και προγεστερόνη- μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών. Το χάπι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου στις γυναίκες που είναι φορείς των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 η μετάλλαξη των οποίων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγή