Το πιο σπάνιο ζυμαρικό του κόσμου που ούτε ο Jamie Oliver μπορεί να φτιάξει! (video)

«Οι κλωστές του θεού», όπως μεταφράζεται το όνομα του συγκεκριμένου ζυμαρικού, απαιτούν δύσκολη και χρονοβόρα προετοιμασία, τόσο που για περίπου 300 χρόνια οι γυναίκες μόνο μίας οικογένειας από τη Σαρδηνία γνωρίζουν πώς να το φτιάξουν.

Σε ένα απλό διαμέρισμα στην επαρχία Nuoro της Σαρδηνίας, στο βουνό Ορτομπένε, η 62χρονη Paola Abraini ξυπνά κάθε πρωί στις 7 για να ξεκινήσει να φτιάχνει το φημισμένο ζυμαρικό Su Filindeu, το πιο σπάνιο στον κόσμο. Οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου παραδοσιακού ζυμαρικού είναι ο λόγος που μόνο η ίδια και άλλες δύο γυναίκες στον πλανήτη γνωρίζουν τον τρόπο παρασκευής του. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανηψιά και την κουνιάδα της, που μένουν επίσης στην ίδια περιοχή συνεχίζοντας την παράδοση της τεχνικής και της συνταγής που μεταδίδεται εδώ και χρόνια από γενιά σε γενιά.

Την τεχνική προσπάθησαν να αναπαράγουν γνωστές εταιρείες ζυμαρικών χρησιμοποιώντας τεχνολογικό εξοπλισμό, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, ενώ την κα Abraini έχουν επίσης επισκεφτεί με σκοπό να γνωρίσουν δια ζώσης την τεχνική της προσωπικότητες, όπως ο Jamie Oliver και ο πρόεδρος του διεθνούς κινήματος του Slow Food, Carlo Petrini. Ο Jamie Oliver μάλιστα μετά από δύο ώρες αποτυχημένων προσπαθειών σήκωσε τα χέρια ψηλά λέγοντας: «Φτιάχνω ζυμαρικά 20 χρόνια αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο». «Πολλοί νομίζουν ότι έχω κάποιο μυστικό που δεν αποκαλύπτω, όμως το μυστικό είναι τα ίδια μου τα χέρια», απαντά η Abraini αναφορικά με τα μυστικά της συνταγής. Μάλιστα, μέχρι και 200 χρόνια πριν τα ζυμαρικά αυτά τα σέρβιραν μόνο στους πιστούς προσκυνητές που διένυαν περίπου 33 χιλιόμετρα πεζοί ή έφιπποι από το Νουόρο στο χωριό Λούλα για τη διετή γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου.

«Πρόκειται για μία από τις τροφές που κινδυνεύουν να εκλείψουν, λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στην παρασκευή του», είπε χαρακτηριστικά η Raffaella Ponzio, διευθύντρια συντονισμού της «Κιβωτού Γεύσης» του Slow Food, μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την ταξινόμηση και διατήρηση των μαγειρικών παραδόσεων παγκοσμίως που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη λίστα ανάμεσα σε 3.844 καταχωρήσεις, κανένα άλλο ζυμαρικό δεν παρασκευάζεται από τόσο λίγους παραγωγούς, κάτι που καθιστά το Su Filindeu σπάνιο.

Όσο για τα υλικά, το διάσημο ζυμαρικό αποτελείται από σιμιγδάλι, σιτάρι, νερό και αλάτι. Τόσο απλά…

Φωτογραφία: Eliot Stein

Πηγή