Το νοστιμότερο γαλακτομπούρεκο από την όμορφη Σάμο.

Υλικά

  • Ένα πακέτο φύλλο Βηρυτού
  • 250 γρμ βούτυρο καλό

Υλικά για την κρέμα 

  • 1000 ml γάλα
  • 100 γρμ σιμιγδάλι
  • 300 γρμ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 70 γρμ βούτυρο καλό
  • 1 βανίλια λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ένα ξυλάκι κανέλας.

 

Σιρόπι

  • 500 γρμ ζάχαρη
  • 250 γρμ νερό λίγη φλούδα πορτοκαλιού ένα ξύλο κανέλας.
  • Μια κουταλιά της σούπας μέλι.

Βράζεις για πέντε λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει εντελώς.

Εκτέλεση Στην κατσαρόλα το γάλα με το ξύλο κανέλας ζεσταίνεται περίπου σε σημείο βρασμού. Σε μπωλ αυγά σιμιγδάλι ζάχαρη ξύσμα βανίλια και με σύρμα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί. Τραβάμε το γάλα από το μάτι και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών σιγά ρεοντας και ανακατεύοντας γρήγορα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τα 70 γρμ βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα. Ετοιμάζουμε το ταψί η ένα μεγάλο πυρέξ. (εγώ έβαλα για δύο δόσεις υλικά 30χ38) .Βουτυρωνουμε καλά πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και στρώνουμε πέντε φύλλα ραντιζοντας το κάθε ένα με ένα πινέλο βούτυρο (δεν το στρώνουμε με το πινέλο). Αφού έχει μισό κρυώσει η κρέμα μας αδειάζουμε στο ταψί στρώνουμε Βάζουμε άλλα Πέντε φύλλα πάνω πάλι ραντιζοντας το κάθε ένα με βούτυρο.. Στις τέλος χαράζουμε ρίχνουμε ότι βούτυρο έχει απομείνει πάνω ναι ραντίζουμε με αρκετό νεράκι. Ψήνουμε 160 αέρα για μια ώρα και ίσως λίγο ακόμα ανάλογα το φούρνο να ροδίσει καλά. Βγάζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά να πιει το σιρόπι του και μετά κόβουμε.

Και καλή μας απόλαυση!!!

Chrisa Vasilopoulou-Georgopoulou