Το κλειδί για τον πόνο στα γόνατα βρίσκεται στο πιάτο μας

Νέα έρευνα συνδέει την διατροφή με την υγεία των οστών, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως είμαστε ό,τι τρώμε. Όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται πως έχουν μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν αρθρίτιδα στα γόνατα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Annals of the Rheumatic Diseases.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δυο διαφορετικές μελέτες (την Osteoarthritis Initiative (OI), με 5 χιλιάδες συμμετέχοντες και την Framingham Offspring με 1200 συμμετέχοντες) και ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερο πόνο στα γόνατα ανέφεραν και τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα για αρθρίτιδα γονάτου.

Συγκεκριμένα, στην μελέτη OI, όσοι κατανάλωναν ένα μέσο όρο 20 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, παρουσίαζαν 30% μικρότερη πιθανότητα να έχουν συμπτώματα αρθρίτιδας γονάτου και 19% μικρότερη πιθανότητα να χειροτερέψει ο πόνος γονάτου τα επόμενα 4 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών.

Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Στη δεύτερη μελέτη, όσοι έφταναν τα 26 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες, είχαν 61% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν πόνο αρθρίτιδας στο γόνατο, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μειωμένη ποσότητα, κάτω των 14 γραμμαρίων την ημέρα.

Και στις δύο μελέτες, οι φυτικές ίνες των δημητριακών σχετίστηκαν επίσης με λιγότερο πόνο στα γόνατα. Όπως φαίνεται, υπάρχει ενδεχομένως κάτι προστατευτικό στις φυτικές ίνες, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονώδους πρωτεΐνης CRP και αυξάνουν τον κορεσμό, αποτρέποντάς το τσιμπολόγημα. Αυτό είναι επίσης σημαντικό, καθώς υπάρχει ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στην αρθρίτιδα γονάτου και την παχυσαρκία.

Φροντίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε 25 γραμμάρια (γυναίκες) και 38 γραμμάρια (άντρες) φυτικών ινών καθημερινά, μέσα από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ολική άλεση, ώστε να κρατήσετε τα γόνατά σας μακριά από τον πόνο.

Πηγή