Το κλάδεμα της λεμονιάς

Το κλάδεμα αποτελεί σημαντική εργασία για την καλλιέργεια της λεμονιάς, τόσο για την ανάπτυξη του φυλλώματος του δέντρου όσο και την επίτευξη ικανοποιητικής παραγωγής λεμονιών κάθε χρόνο. Οι λεμονιές λόγω της τάσης τους να αναπτύσσονται πιο ελεύθερα, χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα, άλλα όχι τόσο αυστηρό όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.

• Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις λεμονιές μας;

To κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Σε αυτή την περίοδο, είναι κατάλληλη εποχή για κλάδεμα, η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί, καθώς επίσης δεν επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας που συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

• Είναι απαραίτητο να κλαδεύουμε τις λεμονιές από τα πρώτα χρόνια;

Αν και οι οι ακλάδευτες λεμονιές εισέρχονται νωρίς σε καρποφορία και δίνουν πλούσιες σοδειές, θα πρέπει να εφαρμόζεται ελαφρύ κλάδεμα. Συγκεκριμένα, αν οι λεμονιές δεν κλαδευτούν ελαφρά, κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο χωράφι, θα χρειαστεί πολύ αυστηρό κλάδεμα αργότερα κατά τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. Tότε, όμως, το αυστηρό κλάδεμα θα καθυστερήσει την είσοδο των δένδρων σε καρποφορία. Αυτό θα συντελέσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής και οικονομική ζημιά για τον καλλιεργητή της λεμονιάς.

• Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κλάδεμα της λεμονιάς;

Οι λεμονιές χαρακτηρίζονται από την τάση να παράγουν βλαστούς μεγάλου μήκους, αδύνατους και λεπτούς που σπάνε σχετικά ευκολα. Γι’ αυτό καλό είναι κάποιοι από αυτούς να αφαιρούνται και κάποιοι άλλοι να συντέμνονται προς τα πλάγια για ενδυνάμωση της υπόλοιπης βλάστησης. Οι χαμηλοί περιφερειακοί κλάδοι, που ονομάζονται ποδιές, δεν πρέπει να αφαιρούνται γιατί είναι οι πλέον παραγωγικοί. Οι λεμονιές δίνουν ζωηρούς βλαστούς στο κέντρο της κόμης τους, επομένως χωρίς κλάδεμα το εσωτερικό μέρος της κόμης γεμίζει από διασταυρούμενους κλάδους.

• Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς;

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, κατά το κλάδεμα της λεμονιάς, επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Διατηρούμε τους βραχίονες της λεμονιάς στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς. Οι ποδιές της λεμονιάς θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά μέχρι να εξαντληθεί η παραγωγική τους δύναμη. Τότε, αφαιρούνται και αφήνουμε άλλες ποδιές της λεμονιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα.

• Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της λεμονιάς

Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλοίφουμε τις τομές με ειδική παστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή