Τούρτα black forest

Υλικά

Για την κρέμα βύσσινο

  • 2 κονσέρβες βύσσινα σε σιρόπι
  • 1 κούπα σιρόπι από τα βύσσινα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ

Για το παντεσπάνι σοκολάτας

  • 5 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη

Για τη σαντιγύ

  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά , παγωμένη
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι

  • 1/2 κούπα σιρόπι από τα βύσσινα
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ποτό (εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό λικέρ βύσσινο)

Για τη γκανάζ (προαιρετικά)

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ, τα αυγά με τη ζάχαρη.
  • Τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να φουσκώσει, περίπου 8 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο.
  • Ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κίνησεις για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα γιατί μας ενδιαφέρει να μείνει ο αέρας που έχει μέσα το μείγμα.
  • Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενη βάση κατά προτίμηση με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 2 ή 3 οριζόντιους δίσκους.

Για την κρέμα βύσσινο

  • Σουρώνουμε τα βύσσινα.
  • Μετράμε 1 κούπα από το σιρόπι τους, (κρατάμε το υπόλοιπο στο πλάι) και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ.
  • Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βύσσινα (κρατάμε μερικά βύσσινα για το στόλισμα της τούρτας).
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σαντιγί

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (να είναι παγωμένη), σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ώσπου να γίνει αφράτη.

Για το σιρόπι

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα και αφήνουμε  να πάρουν μία βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το στήσιμο

 ΑΝ εχετε 3 πάτους παντεσπάνι!

  • Βάλτε σε μια πιατέλα ένα πάτο παντεσπάνι και βάλτε 1/3 απο το σιρόπι κουταλιές σιρόπι, προσθέστε από πάνω όλη την κρέμα βύσσινο.
  • Βάλτε το δεύτερο παντεσπάνι, ραντίστε το με το μίσο σιροπι που σας έχει μεινει και προσθέστε λιγο λιγοτερο απο τη μισή σαντιγί.
  • Βάλτε και το τρίτο παντεσπάνι, πατήστε το ελαφρά με τα χέρια σας να ισιώσει η επιφάνειά του και σιροπιάστε το, καλύψτε το όλο με τη σαντιγί.

ΑΝ εχετε 2 πάτους παντεσπάνι. (μπορεί αν δεν έχετε μικρή φόρμα να σας βγει πιο λεπτό το παντεσπάνι οπότε να μην μπορέσετε να το κόψετε στα 3)

  • Βάζετε το πρώτο παντεσπάνι κατω κ το σιροπιάζετε με το μισό σιρόπι. κάνετε ενα κύκλο περιμετρικά με σαντιγύ κ στο εσωτερικο του ρίχνετε τα 2/3 απο την κρέμα βυσσινο.
  • Βάζετε το δεύτερο παντεσπάνι το ποτίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι κ καλύπτετε τα πλαινά τοιχώματα της τούρτας με σαντιγύ κ κάνετε πάλι γύρω γύρω απο το πάνω παντεσπανι ενα κυκλο με σαντιγύ (όπως στην φωτογραφία).
  • Μέσα στον κύκλο βάζετε την υπολοιπη κρέμα βύσσινο.

Tip

Αν θέλετε το γλυκό πιο σοκολατένιο τότε μπορείτε να βάλετε τη γκανάζ πάνω σε κάθε παντεσπάνι αφού έχετε ρίξει το σιρόπι..