Τον άντρα να τον κρίνεις από τις πράξεις

Τον άντρα να τον κρίνεις από τις πράξεις

Δεν ήμουν ποτέ από εκείνους τους ανθρώπους που μιλάνε όλη την ώρα στο τηλέφωνο. Που θα σου έλεγα με ακρίβεια τι νιώθω και τι με προβληματίζει. Θα έπρεπε να σε νιώσω πολύ δικό μου για να σε βάλω στον κόσμο μου. Όχι γιατί φοβάμαι πως αυτό που θα δεις δε θα σʾ αρέσει. Σε καμία περίπτωση. 

Απλά, αν δε μου έβγαζες το συναίσθημα ότι ίσως ανήκεις σε αυτόν, έστω και λίγο, πιθανότατα να μην ήσουν σε θέση να τον κατανοήσεις, οπότε ποιος ο λόγος.

Οι λέξεις είναι κενές, κι ως ένα βαθμό μπορούν να φορτιστούν με συναισθήματα.Σίγουρα όχι στο βαθμό που θέλω.

Είναι σαν να προσπαθώ να σου περιγράψω ένα ηλιοβασίλεμα. Θα καταλάβεις μέχρι ένα σημείο τι θέλω να πω και πόσο όμορφο είναι, μόνο και μόνο επειδή μπορείς να το κάνεις εικόνα στο μυαλό σου. Οι λέξεις, η περιγραφή μου δε θα είχε το αντίστοιχο αποτέλεσμα αν εσύ δεν είχες ξαναδεί ηλιοβασίλεμα. Είναι η εικόνα που υπάρχει ήδη μέσα σου η οποία σου δημιουργεί το αντίστοιχο συναίσθημα.

Στα λόγια εξάλλου όλοι καλοί είμαστε, και όσοι ξέρουν να μιλάνε είναι ακόμα καλύτεροι. Πόσες φορές μας έχουν τάξει όμως τον ουρανό με τα άστρα; Πόσες φορές η συμπεριφορά ενός ανθρώπου απέχει πολύ από τα λεγόμενά του;

Πολλές.

Ειδικά το γυναικείο φύλο τείνει να έλκεται περισσότερο από κάποιον με βάση αυτά που θα ακούσει, το πώς θα της μιλήσει.

Ελάτε, πόσες φορές νιώσατε έλξη για κάποιον λόγω του τρόπου που μιλάει, για το πως σας κάνει να νιώθετε όταν μιλάει. Δε μιλάω γιʾ αυτούς που δε βάζουν γλώσσα μέσα, αλλά γι αυτούς που ξέρουν να πουλάνε τον εαυτό τους. Όμως όταν ήρθε η ώρα να δείτε πράξεις, ήταν το μισό αρσενικό από αυτό που σας παρουσίασε.

Οι πράξεις είναι πιο ειλικρινείς. Ναι, μπορεί να κρύβουν συμφέρον από πίσω, μπορεί να μην έχουν γίνει με τους πιο αγαθούς σκοπούς. Όμως είναι πράξεις. Δείχνουν ως πού μπορεί να φτάσει ο άλλος. Τι είναι σε θέση να κάνει για τον ίδιο ή για σένα.

Ειδικά όταν γίνονται αλτρουιστικά ή έστω επειδή ο άλλος ενδιαφέρεται για σένα, δεν υπάρχει κάτι πιο ενδεικτικό για τον χαρακτήρα του άλλου ή για τις προθέσεις του.

Για παράδειγμα, μπορεί πριν δέκα λεπτά ο άνθρωπος που μιλούσες να θεωρούσες πως είχε τουπέ μέχρι το ταβάνι και εγωισμό αρκετό και για τους δυο σας. Όταν όμως έκρινε πως χρειάζεσαι τη βοήθεια του να ήταν πιο δοτικός και γενναιόδωρος από όσο μπορούσες να φανταστείς.

Όσα έλεγε μπορεί να σε έκαναν να πιστέψεις πως είναι ψώνιο, τα λόγια όμως μπορεί να είναι μια μάσκα, ένας αμυντικός μηχανισμός. Μπορεί να είναι κουβέντες που είπε πάνω στο χαβαλέ.

Δε σημαίνουν κάτι. Είναι σαν να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο.

Μην κρίνεις έναν άνδρα από αυτά που λέει, ούτε από το ότι δε μιλάει πολύ. Το ότι κάθεται στον καναπέ και δε λέει κουβέντα, δε σημαίνει ότι σε γράφει. Κρίνε τον για το πώς θέλει να περνάτε τον χρόνο σας όταν είστε μαζί. 

Δε θα είναι πάντα σε θέση να σου φτιάξει την διάθεση, ούτε να είναι η ψυχή του πάρτι. Δε θα σου χαλάσει όμως την διάθεση με δικά του θέματα. Θα στα μοιραστεί μόνο όταν θα είναι αυτός έτοιμος. Έτοιμος να αλλάξει θέμα για να σου φτιάξει την μέρα, αφού πρώτα ακούσεις γιατί ήταν χάλια πριν από μια μέρα. 

Ο άνδρας φαίνεται στις πράξεις. Με τα λόγια δεν τα πάει καλά. Μη με κρίνεις από το πόσο συχνά θα σε πάρω τηλέφωνο, η πόσες φατσούλες θα στείλω στο μήνυμα.

Κρίνε με για το ότι βρίσκω χρόνο για σένα ενώ τρέχω σαν παλαβός. Κρίνε με για το ότι στο τέλος της ημέρας, όσα κι αν έχω περάσει, θα βρω την δύναμη να σε κάνω να χαμογελάσεις.

Κρίνε με για το ότι θα είμαι εκεί για σένα όταν θα με χρειαστείς. 

Εξάλλου δεν είναι αυτά που λέμε τα οποία έχουν τόση σημασία. Αυτά που κάνουμε είναι που μας καθορίζουν.

Πηγή: ilov.gr