Τι μας αποκαλύπτει το πιγούνι μας για την υγεία μας

“Το πιγούνι μπορεί να μας αποκαλύψει πληροφορίες για την παιδική μας ηλικία”, σκέφτηκαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη. Εξέτασαν περίπου 6.600 έφηβους ηλικίας 12 έως 17 ετών και είχαν δίκιο.

Δείτε παρακάτω τον τρόπο με τον οποίο η παιδική μας ηλικία επηρέασε το σχήμα του πιγουνιού μας.

Το διογκωμένο πιγούνι (προγναθισμός)

Οι άνθρωποι με μια προεξέχουσα κάτω γνάθο, μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν καλούς μυς και έναν δυνατό σκελετό, αλλά είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Αν το πιγούνι είναι συμμετρικό, τότε είναι κληρονομικό από τους γονείς ή τους προγόνους τους.

Πιγούνι προς τα μέσα (ρετρογναθισμός)

Το προς τα μέσα πιγούνι αντιπροσωπεύει μια αδύναμη μυική μάζα, εύκαμπτο σκελετό και μια προδιάθεση για αχρωματοψία. Όσοι έχουν ένα τέτοιο σχήμα πιγουνιού, είναι λιποβαρείς όταν γεννιούνται. Το συμμετρικό προς τα μέσα πιγούνι, είναι κληρονομικό.

Ασύμμετρο πιγούνι

Η ασυμμετρία της γνάθου δεν είναι έμφυτη, αλλά επίκτητη. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας της έκθεσης σε στρεσογόνες καταστάσεις στην παιδική ηλικία, όπως έλλειψη πρωτεϊνών, πρόωρος απογαλακτισμός, έκθεση σε βαρέα μέταλλα, παχυσαρκία και κάπνισμα. Η αιτία θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη οικογένεια ή μια οικογένεια χαμηλού εισοδήματος, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διατροφή ή την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης. Και το προεξέχον και το προς τα μέσα πιγούνι, μπορούν να είναι ασύμμετρα. 1 στους 4 συμμετέχοντες της έρευνας είχε τέτοιο πιγούνι. Η ήπια ασυμμετρία δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι και μπορεί να ελεγχθεί από ορθοδοντικό. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να εξετάσετε τον εαυτό σας.

Έχετε μια ασύμμετρη δομή γνάθου αν:

μασάτε πιο πολύ στην δεξιά παρά στην αριστερή πλευρά

χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να λιώσετε και όχι να θρυμματίσετε το φαγητό

μερικές φορές ματώνουν τα ούλα σας η οδοντική πλάκα εμφανίζεται περισσότερο σε μερικά δόντια

Συμμετρικό επίπεδο πιγούνι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το συμμετρικό επίπεδο πιγούνι είναι ένα απόλυτα κληρονομικό χαρακτηριστικό, που δεν επηρεάστηκε από εξωτερικούς παράγοντες.

Πηγή