Τι είναι το Decoupage / Ντεκουπάζ. Οδηγίες – Συμβουλές – Εφαρμογή

To Decoupage ή Découpage προέρχεται από τη γαλλική λέξη découper που σημαίνει κόβω/διαιρώ και είναι η τέχνη της διακόσμησης ενός αντικειμένου με τη συγκόλληση χρωματιστών διακοσμητικών χαρτιών πάνω σε αυτό, σε συνδυασμό με ειδικά εφέ χρώματος, φύλλα χρυσού και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική σε δικά σας αντικείμενα αλλά και αντικείμενα που κυκλοφορούν για το σκοπό αυτό στην αγορά. Στην αγορά επίσης θα βρείτε και πολλά υλικά για decoupage αφού είναι πλεόν μια πολύ διαδεδομένη και διαχρονική τεχνική. Φυσικά δεν αποκλείεται, κάποιος να χρησιμοποιήσει τα δικά του χαρτιά και αντικείμενα που θα εφαρμόσει επάνω τη συγκεκριμένη τεχνική.

Ανάμεσα στα είδη του Decoupage είναι και το 3D decoupage ή αλλιώς το τρισδιάστατο Decoupage και είναι η τέχνη της δημιουργίας μιας τρισδιάστατης εικόνας.

Eπιφάνειες που μπορεί να εφαρμοσθεί το Decoupage:

Έπιπλα, άλμπουμ φωτογραφιών, πιάτα, κεραμικά, ράφια, κορνίζες, καθρέφτες, ξύλινα ή κουτιά από χαρτόνι και γενικότερα επάνω σε όποιο αντικείμενο θα μπορούσατε να ζωγραφίσετε.

decorating.visitacasas.com

decoupagebyroxanarusu

Χαρτί που μπορείτε να χρησιμοπoιήσετε στο Decoupage:

Το χαρτί που θα χρησιμoποιήσετε μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές. Εφημερίδες, κόμιξ, περιοδικά, κατάλογοι, βιβλία, εκτυπωμένα clip art, χαρτί περιτυλίγματος, ευχετήριες κάρτες, ύφασμα, χαρτί υγείας, δαντέλες, χαρτοπετσέτες, ριζόχαρτο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όσο πιο λεπτό το χαρτί τόσο καλύτερο αποτέλεσμα και ενσωμάτωση θα έχετε στο αντικείμενο σας. Εαν χρησιμποιήσετε εφημερίδες κάντε πρώτα μια δοκιμή γιατί υπάρχει περίπτωση να ξεβάφει το μελάνι. Επίσης μπορείτε να χρησιμποιήσετε εκτυπωμένα σχέδια αλλά προσοχή να είναι τυπωμένα σε κανονικό χαρτί και σε εκτυπωτή laser.

Πώς θα τα κόψετε:

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψαλίδια, μαχαίρια χειροτεχνίας ή ξυράφια. Επίσης υπέροχο αποτέλεσμα δίνει και το σκίσιμο τους χαρτιού σας, της χαρτοπετσέτας ή του ριζόχαρτου με το χέρι έτσι ώστε να είναι ασύμμετρες οι άκρες και όχι στυλιζαρισμένες.

modpodgerocksblog

gelliarts

Κόλλα, βερνίκι και εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Λευκή παχύρευστη κρυσταλιζέ κόλλα η οποία λειτουργεί λίγο καλύτερα αν αραιώνεται με λίγο νερό, όπως πχ η ατλακόλ.  Ειδικές κόλλες για decoupage επίσης μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα χειροτεχνίας. Επίσης διάφανο βερνίκι για αδιαβροχοποίηση. Διάφανο βερνίκι υπάρχει ειδικό για decoupage αλλά μπορείτε να κάνετε εξίσου καλά τη δουλειά σας ακόμα και με ένα απλό διάφανο βερνίκι ξύλου με βάση το νερό. Πινέλα, βούρτσες και ξυλάκια θα σας χρειαστούν για την εφαρμογή αλλά και τη διακόσμηση του έργου σας.

gelliarts

Πώς κάνουμε το Ντεκουπάζ (Βασικές αρχές):

1. Κολλάτε το χάρτινο μοτίβο σας επάνω στο αντικείμενο που θέλετε να διακοσμήσετε 2. Όταν στεγνώσει εντελώς περνάτε 3-4 χέρια διάφανο βερνίκι προσέχοντας κάθε φορά να έχει στεγνώσει η προηγούμενη στρώση.

Το μοτίβο που θα κολλήσετε δεν πρέπει να κάνει γραμμές ή φούσκες και αυτό θα το πετύχετε κολλώντας κάθε φορά σταδιακά. Κολλάτε την μία άκρη του σχεδίου σας επάνω και μετά σιγά σιγά απλώνετε και το υπόλοιπο σχέδιο βουτώντας το πινέλο σε κόλλα την οποία απλώνεται επάνω στο σχέδιο από μέσα προς τις άκρες για να βγει ο αέρας και να μην σας κάνει φούσκες ή γραμμές.  Χαρτιά σχετικά μεγάλου πάχους (εκτός από χαρτοπετσέτα και ριζόχαρτο) μπορείτε να τα βουτήξετε σε λίγο νερό να μαλακώσουν και αφού τα στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας να τα κολλήσετε. Σε αυτή τη διαδικασία θα σας βοηθήσει πολύ ένα αφρώδες πινέλο χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν μπορείτε να κάνετε την εφαρμογή ακόμα και με ένα απλό πινέλο.

Εαν δουλέψετε με χαρτοπετσέτα, που ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Άλλοι τοποθετούν απλά την χαρτοπετσέτα και περνούν κατευθείαν από πάνω την κόλλα, άλλοι βάζουν κόλλα και στο κάτω μέρος πριν την κολλήσουν. Το βασικό όμως εδώ είναι να μην σας ζαρώσει.

claudia

hgtv

Στο τέλος πάντα περνάτε με το διάφανο βερνίκι το έργο σας 3-4 χέρια και αφού έχει στεγνώσει το προηγούμενο στρώμα.

Εαν θέλετε να τελειοποιήσετε την κατασκευή σας τότε σίγουρα θα πρέπει να συδυάσετε και τις ζωγραφικές σας ικανοτητες για να το επιτύχετε. Και φυσικά δεν χρειάζεται να είσαστε ζωγράφοι για να κάνετε κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι να επεκτείνετε χρωματικά το μοτίβο σας για να δένει καλύτερα με το αντίκειμενο που έχετε εφαρμόσει την τεχνική. Ταμποναριστά ή με πινελιές μπορείτε να “μπλέξετε” το μοτίβο σας με χρώματα ή ακόμα και να κάνετε και  άλλες τεχνοτροπίες.

youtube

youtube

Η τεχνική του ντεκουπάζ είναι πολύ αγαπητή και όχι άδικα αφού οι επιλογές είναι άπειρες. Μια καλή σκέψη είναι να φτιάξετε τα δικά σας δωράκια όπως επίσης και υπέροχες εποχιακές κατασκευές.

Βίντεο

cutoutandkeep

artsychicksrule

Πηγή