Τζέμπλαστι ή σέμπλαστι, γκρεκάνικο ψωμάκι

Υλικά για 4 σέμπλαστι

για την προ-ζύμη :

για τη ζύμη : την προ-ζύμη,

  • 200 gr αλεύρι κίτρινο,
  • 200 gr αλεύρι Π,
  • 100 gr περίπου χλιαρό νερό,
  • 20 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
  • 5 gr αλάτι.

για τη γέμιση : 

  • 1 κολοκυθάκι μετρίου μεγέθους,
  • 1 μικρό κρίτρινο κρεμμύδι,
  • 2 μικρές ντομάτες,
  • 2 πράσινες πιπεριές,
  • 2 καυτερά πιπεράκια (εναλλακτικά 1-2 πρέζες μπούκοβο),
  • 1/2 φλ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι,
  • 2 κ.τ.σ. κάππαρη,
  • 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο.

Εκτέλεση

Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Διαλύστε το φυσικό προζύμι στο νερο, προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε. Σκεπάστε τον χυλό σε καμπάνα και αφήστε τον να σταθεί 2 ώρες.

Αναμείξτε τα δύο αλεύρια, προσθέστε την προ-ζύμη, το λάδι, το μισό νερό και αρχίστε να ζυμώνετε (στο χέρι ή στο μίξερ). Προσθέστε το αλάτι και σταδιακά όσο νερό χρειαστεί ώστε να πάρετε μία ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε την και αφήστε την σε χλιαρό μέρος για 4 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.

Μέχρι εδώ σας περιέγραψα την βασική συνταγή για το ψωμί με φυσικό προζύμι. Επειδή ξέρω ότι στην Ελλάδα ελάχιστοι χρησιμοποιούν το φυσικό προζύμι (κακώς!) μπορείτε να φτιάξετε μία απλή ζύμη ψωμιού με μαγιά μπύρας.

Κόψτε όλα τα λαχανικά σε πολύ μικρά κυβάκια. Προσθέστε τις ελιές, την κάππαρη και το λάδι και αναμείξτε. Ρίξτε την ζύμη μέσα σε μία λεκάνη (ή ταψί). Ρίξτε από επάνω το μίγμα των λαχανικών και δουλέψτε ώστε να ενσωματωθούν. Η ζύμη της σέμπλαστι γίνεται κολλώδης και απλώνει.

Προθερμάνετε την φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις. Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί 2 ταψιά φούρνου. Χωρίστε την ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και βάλτε τα ανά δύο στα ταψιά.

Ψήστε τις σέμπλαστι (ένα ταψί την φορά) για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγούν από τον φούρνο είναι ακαταμάχητες!

Πηγή