Τα 10 πιο ανθυγιεινά φαγητά που προκαλούν καρκίνο. Να τα αποφεύγετε με κάθε τρόπο

Η φράση «τα πάντα προκαλούν καρκίνο» έχει γίνει μια δημοφιλής υπερβολή και μια πρόταση που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να δικαιολογήσουν την λανθασμένη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Αλλά η αλήθεια είναι πως πολλά συνηθισμένα τρόφιμα έχουν, πράγματι, αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και ορισμένα από αυτά κατά πολύ.

Εδώ βρίσκονται λοιπόν 10 ανθυγιεινά φαγητά που προκαλούν καρκίνο και δεν πρέπει να ξανά καταναλώσετε.

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ). Είναι αυτονόητο πως οι ΓΤΟ δεν έχουν θέση σε μια διατροφή που στοχεύει στην αποφυγή του καρκίνου, ειδικά τώρα που οι ΓΤΟ και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη τους αποδείχθηκε ότι προκαλούν γρήγορη ανάπτυξη του όγκου. Αλλά, οι ΓΤΟ βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένου στα περισσότερα τρόφιμα που παράγονται από κανονικό καλαμπόκι, σόγια και κανόλα. Ωστόσο, μπορείτε να τα αποφύγετε αν καταναλώνετε πιστοποιημένα και οργανικά και τοπικά καλλιεργούμενα τρόφιμα που παράγονται φυσικά χωρίς βιοτεχνολογία.

Επεξεργασμένα κρέατα. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον, του λουκάνικου, των χοτ- ντογκ περιέχουν χημικά συντηρητικά που τα κάνουν να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο. Τόσο το νιτρώδες νάτριο όσο και το νιτρικό νάτριο συνδέονται με την σημαντική αύξηση του κινδύνου του καρκίνου στο παχύ έντερο όπως και άλλων μορφών, οπότε βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μόνο προϊόντα μη επεξεργασμένων κρεάτων που παρασκευάζονται χωρίς νιτρικά άλατα.

Ποπ-κορν μικροκυμάτων. Μπορεί να είναι βολικά, αλλά τα σακουλάκια ποπ- κορν που τοποθετούνται στον φούρνο μικροκυμάτων είναι κατασκευασμένα από χημικά που συνδέονται όχι μόνο με την πρόκληση στειρότητας αλλά και τον καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (U.S. Environmental Protection Agency) αναγνωρίζει το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) που βρίσκεται στα ποπ-κορν μικροκυμάτων ως «πιθανό» καρκινογόνο και αρκετές ανεξάρτητες μελέτες έχουν συνδέσει την χημική αυτή ουσία με την πρόκληση όγκων. Ομοίως, η χημική ουσία του διακετυλίου που χρησιμοποιείται σε αυτά τα ποπκόρν είναι συνδεδεμένη με την πρόκληση ζημιάς στους πνεύμονες αλλά και με τον καρκίνο.

Ανθρακούχα αναψυκτικά. Όπως και τα επεξεργασμένα κρέατα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο. Γεμάτα με ζάχαρη, χημικά τροφίμων και χρωστικές ουσίες, τα ανθρακούχα κάνουν όξινο το σώμα και κυριολεκτικά το τρέφουν με καρκινικά κύτταρα. Τα συνηθισμένα χημικά στα ανθρακούχα όπως το 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-MI) έχουν επίσης συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου.

Φαγητά και ποτά «διαίτης». Ακόμα χειρότερα και από τα κανονικά αναψυκτικά, ωστόσο, είναι τα φαγητά και ποτά «διαίτης». Μια πρόσφατη επιστημονική αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σε πάνω από 20 ξεχωριστές ερευνητικές μελέτες διαπίστωσε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα τεχνητά γλυκαντικά προκαλεί μια σειρά ασθενειών, όπως γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο. Η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και διάφορα άλλα τεχνητά γλυκαντικά έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο.

Ανθρακούχα αναψυκτικά. Όπως και τα επεξεργασμένα κρέατα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο. Γεμάτα με ζάχαρη, χημικά τροφίμων και χρωστικές ουσίες, τα ανθρακούχα κάνουν όξινο το σώμα και κυριολεκτικά το τρέφουν με καρκινικά κύτταρα. Τα συνηθισμένα χημικά στα ανθρακούχα όπως το 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-MI) έχουν επίσης συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου.

Φαγητά και ποτά «διαίτης». Ακόμα χειρότερα και από τα κανονικά αναψυκτικά, ωστόσο, είναι τα φαγητά και ποτά «διαίτης». Μια πρόσφατη επιστημονική αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σε πάνω από 20 ξεχωριστές ερευνητικές μελέτες διαπίστωσε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα τεχνητά γλυκαντικά προκαλεί μια σειρά ασθενειών, όπως γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο. Η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και διάφορα άλλα τεχνητά γλυκαντικά έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο.

Εξευγενισμένα σάκχαρα. Το ίδιο ισχύει και για τα εξευγενισμένα σάκχαρα που τείνουν να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα ινσουλίνης και να τροφοδοτούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα προσβλητικά, καθώς τα καρκινικά κύτταρα τα μεταβολίζουν γρήγορα και εύκολα για να πολλαπλασιαστούν. Και επειδή τα μπισκότα, τα κέικ, οι πίτες, οι χυμοί, οι σως, τα δημητριακά και πολλά άλλα δημοφιλή επεξεργασμένα είδη διατροφής είναι υπερφορτωμένα με φρουκτόζη και άλλα εξευγενισμένα σάκχαρα, μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται αυτή την εποχή.

Μήλα, σταφύλια και άλλα «βρώμικα» φρούτα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά όταν αγοράζουν μήλα, σταφύλια ή φράουλες. Αλλά εκτός και αν αυτά τα φρούτα είναι βιολογικά και πιστοποιημένα ότι δεν έχουν φυτοφάρμακα, μπορούν να είναι σημαντικοί κίνδυνοι καρκίνου. Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (Environmental Working Group) διαπίστωσε ότι έως και 98% όλων των συμβατικών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών των τύπων φρούτων μολύνονται από παρασιτοκτόνα που προκαλούν καρκίνο.

Σολομός ιχθυοτροφείου. Ο σολομός εκτροφής είναι ακόμα ένα ακόμα καρκινογόνο φαγητό σύμφωνα με τον Δρ. David Carpenter, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Όλμπανι. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του, ο σολομός εκτροφής δεν στερείται μόνο βιταμίνης D, αλλά συχνά μολύνεται με καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια), εντομοκτόνα και αντιβιοτικά.

Υδρογονωμένα έλαια. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την διατήρηση των επεξεργασμένων φαγητών σε σταθερή κατάσταση. Αλλά τα υδρογονωμένα έλαια μεταβάλλουν την δομή και την ευκαμψία των κυτταρικών μεμβρανών σε όλο το σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος ασθενειών όπως στον καρκίνο. Ορισμένοι κατασκευαστές καταργούν την χρήση υδρογονωμένων ελαίων και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο και άλλες εναλλακτικές ασφαλέστερες επιλογές, αλλά τα τρανς λιπαρά οξέα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

L.C.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας Το idiva.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Πηγή