Τα 10 αρχικά συμπτώματα του διαβήτη που δε μπορείτε ν’ αγνοήσετε

Πριν επεκταθεί πλήρως, ο διαβήτης μπορεί να δείξει ορισμένα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να ξέρουμε πώς ν’ αναγνωρίσουμε ώστε να λάβουμε μια έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσουμε νωρίς τη θεραπεία.

Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα του διαβήτη που δε μπορείτε ν’ αγνοήσετε; Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια. Προκαλείται εξαιτίας της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα, και αυτό είτε επειδή το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να την επεξεργαστεί ή επειδή το σώμα έχει αντίσταση σ’ αυτή την ουσία.

Εκδηλώνεται σταδιακά και τα συμπτώματά του συγχέονται συνήθως με αυτά άλλων ασθενειών.

Το πρόβλημα μ’ αυτό είναι πως όταν τον αφήσουμε να προχωρήσει, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ζωτικών μας οργάνων όπως είναι τα νεφρά, η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Γι’ αυτό, παρότι κάποια συμπτώματα δείχνουν φυσιολογικά, είναι σημαντικό να προσέξουμε οποιοδήποτε σημάδι μας προκαλέσει ανησυχία.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε τα 10 αρχικά συμπτώματα του διαβήτη που δε μπορείτε ν’ αγνοήσετε.

1. Αίσθημα κόπωσης

Η έλλειψη ινσουλίνης ή η αντίσταση σ’ αυτή, αποτρέπει τα κύτταρα από το ν’ απορροφήσουν επαρκείς ποσότητες γλυκόζης, ώστε να δώσουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για τις λειτουργίες του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δυνατό αίσθημα φυσικής και πνευματικής κόπωσης η οποία συχνά συνεχίζει να υπάρχει μέχρι να ξεκουραστεί το άτομο.

Παράγοντες όπως παραπάνω κιλά και παχυσαρκία, αφυδάτωση και αστάθεια στην πίεση, κρύβονται επίσης πίσω απ’ αυτό το σύμπτωμα.

2. Διαταραχές ύπνου

Η φτωχή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σχετίζεται με τις κυριότερες διαταραχές ύπνου και τη συχνή κούραση.

Άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αντιμετωπίζουν συνήθως πρόβλημα στο να κοιμηθούν, ή υποφέρουν από διάφορες διακοπές κατά τη διάρκεια της ξεκούρασής τους.

Αντίστοιχα, είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε ότι οι πιθανότητες να υποφέρετε από αυτή την πάθηση είναι μεγαλύτερες αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες ανά βράδυ.

3. Ξηροστομία και αίσθημα δίψας

Η γλυκόζη είναι ένα από τα κύρια «καύσιμα» του σώματος. Ωστόσο, όταν δε χρησιμοποιείται σωστά, είναι ένας από τους λόγους της αφυδάτωσης.

Η κατάσταση αυτή, επηρεάζει τη δραστηριότητα των κυττάρων ολόκληρου του σώματος και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την παραγωγή σάλιου και προκαλεί ξηρότητα στη γλώσσα και δίψα.

4. Συχνουρία

Η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα αναγκάζει τα νεφρά να δουλεύουν περισσότερο για να μπορέσουν να τη φιλτράρουν και έτσι, επειδή υπερφορτώνονται, αυξάνεται η ανάγκη επίσκεψης στην τουαλέτα.

Η ουσία αυτή αποτρέπει τις τοξίνες από το να φιλτράρονται σωστά και παρεμποδίζει τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

 5. Ουρολοιμώξεις

Μια ακόμη συχνή εκδήλωση του διαβήτη είναι οι παρατεταμένης διάρκειας και συχνές ουρολοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κατά συνέπεια, μειώνεται η παραγωγή αντισωμάτων και το σώμα εκτίθεται στις επιθέσεις ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

6. Αργή επούλωση των πληγών

Οι επιφανειακές πληγές ή τα δερματικά έλκη τα οποία απαιτούν πολύ χρόνο για να επουλωθούν, ή δεν επουλώνονται, είναι ένα εμφανές σημάδι συσσώρευσης γλυκόζης στο αίμα.

Οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν τις πληγές επειδή, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές οι οποίες απαιτούν ιατρική φροντίδα.

7. Προβλήματα με τα πόδια

Τα πόδια είναι ένα από τα μέρη του σώματος, το οποίο εμφανίζει τα πιο ξεκάθαρα σημάδια εκδήλωσης του διαβήτη. Συνήθως αποτελούνται από προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και κατακράτηση υγρών.

Ορισμένες φορές, όταν ο διαβήτης γίνεται ανεξέλεγκτος, τα πόδια υποφέρουν από ζημιές στις νευρικές απολήξεις, κάτι το οποίο εκδηλώνεται ως μούδιασμα και συνεχή τσιμπήματα.

8. Θολή όραση

Η αφυδάτωση του σώματος ως συνέπεια της συσσώρευσης γλυκόζης, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες με την όραση.

Η μείωση υγρών επηρεάζει τα μάτια και την ικανότητά τους να προσαρμόζονται, κάτι που εκδηλώνεται ως θολή όραση.

9. Συνεχής πείνα

Όταν η γλυκόζη δεν διαπερνά επαρκώς τα κύτταρα, μειώνεται το «καύσιμο» το οποίο βοηθά τα όργανα του σώματος να λειτουργήσουν.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί σύγχυση στο σώμα και έτσι αυτό στέλνει σήματα για ν’ αποκτήσει περισσότερες πηγές ενέργειας μέσω του φαγητού.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως, έως ότου ρυθμιστεί η συσσώρευση σακχάρου, είναι αναπόφευκτο να αισθάνεστε συνεχή πείνα.

10. Ξηροδερμία

Μπορούμε επίσης να υποπτευθούμε τον διαβήτη, παρατηρώντας την κατάσταση του δέρματος. Σ’ αυτούς τους ασθενής, συνήθως φαίνονται ορισμένα επίπεδα ξηρότητας. Και αυτά προκαλούνται από τα προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και την αφυδάτωση.

Φυσικά, είναι απαραίτητο να έχουμε υπόψη μας και τα άλλα σημάδια. Επειδή, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών άλλων παθήσεων.

Αναγνωρίζετε ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα; Κινδυνεύετε από τον διαβήτη; Πριν σας καταβάλλει η ασθένεια, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να λάβετε μια έγκαιρη διάγνωση.

Πηγή