Τα υγιεινά οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Ανάμεσα στις πολλαπλές της ιδιότητες η μαύρη σοκολάτα έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη διάθεση και να μειώνει την κατάθλιψη. Ενισχύει την παραγωγή σεροτίνης η οποία δρα ως φυσικό ηρεμιστικό και σας βοηθά να χαλαρώσετε.

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ευχάριστο άρωμά της και στην μοναδική της γεύση αλλά και στο ότι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας;

Ορισμένες φορές η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται ενοχές καθώς δεν γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη της και συνεχίζουν να πιστεύουν στο μύθο ότι η κατανάλωσή της θα τους παχύνει. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα όταν καταναλώνει καθημερινά μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας. Στην πραγματικότητα διαθέτει ιδιότητες που κάνουν μόνο καλό, δεν προσφέρουν περιττά κιλά και δεν βλάπτουν το σώμα σας με κανέναν τρόπο.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μαύρη σοκολάτα;

Επειδή έχει πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, θεωρείται μια από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη της συγκέντρωσης ελεύθερων ριζών και την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εμποδίζει τη συσσώρευση των τοξικών ουσιών στο σώμα η οποία μπορεί με διάφορους τρόπους να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Προωθεί επίσης τα νεανικά κύτταρα κι έτσι πολύ συχνά συνιστάται ως μέρος της φροντίδας του δέρματος.

Μόλις καταναλώσετε μαύρη σοκολάτα, πολύ σύντομα θα αυξηθούν τα επίπεδα της ενέργειά σας με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ικανότητα της συγκέντρωσής σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Όταν τρώτε καθημερινά μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής καθώς και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων και όλα αυτά χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

μαύρης σοκολάτας 1

Μόλις καταναλώσετε μαύρη σοκολάτα θα παρατηρήσετε επίσης μια βελτίωση στη διάθεσή σας και θα μειωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει ένα χημικό στοιχείο γνωστό με την ονομασία ανανδαμίδη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση των θετικών συναισθημάτων.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε περιόδους στρες, άγχους, αγωνίας ή όταν απλά δεν έχετε καλή διάθεση δρα ως φυσικό ηρεμιστικό και σας βοηθά να χαλαρώσετε. Όλα αυτά οφείλονται στην ικανότητά της να προωθεί την παραγωγή σεροτίνης.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το δέρμα από τη φθορά που προκαλούν οι επιβλαβείς ακτινοβολίες UV (μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να προστατεύει το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας όπως οι αντηλιακές κρέμες αλλά μειώνει τις εσωτερικές κυτταρικές επιδράσεις).

Άλλοι βασικοί λόγοι που πρέπει να τρώτε μαύρη σοκολάτα

Εκτός από όλα τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε μέτριες ποσότητες έχει και άλλες θετικές επιδράσεις που αξίζει να αναφέρουμε εδώ:

 • Καταπολεμά και εξαλείφει την κόπωση.
 • Σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την κατανάλωση περαιτέρω θερμίδων που δεν είναι απαραίτητες για το σώμα σας.
 • Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που διαθέτει βοηθούν στην επιδιόρθωση του DNA, δημιουργεί νέους κυτταρικούς ιστούς και χαλαρώνει τους μυς.
 • Προωθεί την καλή κυκλοφορία του αίματος και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε καρδιακά προβλήματα και τον σχηματισμό κιρσών.
 • Η περιεκτικότητά της σε ασβέστιο εκτός του ότι κάνει καλό στα νύχια και τα δόντια εμποδίζει την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας.
 • Η περιεκτικότητά της σε ψευδάργυρο προλαμβάνει και ελέγχει την αναιμία.
 • Προωθεί την υγεία των τενόντων και των αρθρώσεων, χάρη στα υψηλά επίπεδα φωσφόρου, ασβεστίου και φυσικών αντιβιοτικών που διαθέτει.
 • Η μαύρη σοκολάτα έχει πλούσια περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.
 • Μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, προβλήματα υψηλής χοληστερόλης καθώς και άλλες χρόνιες διαταραχές.
 • Προσφέρει υγιή λιπαρά για τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος και προλαμβάνει προβλήματα που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.
 • Η θεοβρωμίνη είναι ένα συστατικό της μαύρης σοκολάτας και συμβάλλει στη μείωση της δραστηριότητας των νεύρων του λαιμού σας τα οποία ενεργοποιούν το βήχα.

Υγιής τρόπος κατανάλωσης της μαύρης σοκολάτας

μαύρης σοκολάτας 1

Για να επωφεληθείτε πλήρως από τις ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας θα πρέπει να επιλέγετε το συγκεκριμένο προϊόν με πολύ προσοχή και να προσπαθείτε να καταναλώνετε τις πιο σκούρες ποικιλίες που υπάρχουν στην αγορά. Μπορεί να είναι πιο πικρές και να μην είναι τόσο γευστικές όσο οι σοκολάτες γάλακτος αλλά έχουν περισσότερα οφέλη. Ωστόσο μπορείτε επίσης να επιλέξετε ημίγλυκες σοκολάτες που δεν είναι τόσο πικρές αλλά σίγουρα έχουν λιγότερη ζάχαρηαπό τις κλασικές σοκολάτες γάλακτος.

Θα πρέπει να καταναλώνετε μια μέτρια ποσότητα και να επιλέγετε πάντα μαύρες σοκολάτες για να επωφελείστε από τα σπουδαία οφέλη τους. Στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία σε σοκολάτες οι οποίες παρά τη νόστιμη γεύση τους δεν προσφέρουν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και πιθανότατα είναι φορτωμένες με συστατικά που θα έχουν αρνητική επίδραση στο σώμα σας.

Τα άτομα που έχουν γενικά καλή υγεία μπορούν να απολαμβάνουν δυο μερίδες μαύρης σοκολάτας ημερησίως. Αυτό εξαρτάται καθαρά από τη διατροφή τους και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Για ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι διαβητικοί, οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι καλό είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να προσθέσουν τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή τους.

Πηγή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *