Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν δίνετε τις πρώτες βοήθειες

Οι πρώτες βοήθειες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό και ένα λάθος της στιγμής, ακόμα κι αν φαίνεται μικρό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Παρακάτω θα δείτε τι πρέπει να αποφύγετε την επόμενη φορά που θα δώσετε σε κάποιον τις πρώτες βοήθειες και πώς θα σιγουρευτείτε ότι την κρίσιμη ώρα βοηθάτε πραγματικά το άτομο που τις έχει ανάγκη.

Ο σωστός τρόπος να σταματήσετε τη ρινορραγία

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να ζητήσετε από το άτομο του οποίου η μύτη αιμορραγεί να γύρει πίσω το κεφάλι.

Τι πρέπει να κάνετε

Πείτε του να κάτσει και γύρει το κεφάλι του ελαφρώς μπροστά. Στη συνέχεια, πιέστε το μαλακά σημεία της μύτης, πάνω από τα ρουθούνια, με τα δάχτυλά σας για περίπου 10 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο. Τότε, θα πρέπει να φτύσει το αίμα έτσι ώστε να μην  προκληθεί εμετός.

Τι να προσέξετε: μην κλείσετε τη μύτη με βαμβάκι ή ταμπόν. Αυτό θα χρειαστεί μόνο στην περίπτωση που η ρινορραγία συνεχίζεται τουλάχιστον 15 λεπτά. Αν δεν μπορείτε να την σταματήσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι να κάνετε αν κάποιος χάσει τις αισθήσεις του

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι εσείς δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τον σφυγμό, την αναπνοή αλλά και την κόρη του ματιού τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι (στο φως πρέπει να συστέλλεται, να γίνεται δηλαδή μικρότερη). Αν το άτομο δεν δίνει σημεία ζωής, θα πρέπει να εφαρμόσετε αμέσως τη μέθοδο Κ.Α.Ρ.Π.Α.

Πώς να σταματήσετε μια μεγάλη αιμορραγία

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να δέσετε αμέσως την πληγή με επίδεσμο.

Τι πρέπει να κάνετε

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι όντως να σταματήσετε την αιμορραγία. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να σφίξεε την αρτηρία που βρίσκεται πιο κοντά στο τραύμα. Στη συνέχεια, βάλτε πάνω μία γάζα χρησιμοποιώντας αντισηπτικά μαντιλάκια.

Τι πρέπει να προσέξετε: ο αιμοστατικός επίδεσμος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Εφαρμόζεται πάνω στην πληγή και όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται. Θα πρέπει να τον χαλαρώνετε για 10-15 λεπτά κάθε ώρα και να μην ξεχνάτε να πιέζετε την αρτηρία. Τότε, θα πρέπει να ξαναδέσετε τον επίδεσμο αλλά όχι περισσότερο από 30 λεπτά ακόμα.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την υποθερμία

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να κάνετε εντριβές στον ασθενή με χιόνι, λάδι ή βαζελίνη για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, το άτομο με υποθερμία θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα πιο ζεστό δωμάτιο και τα παγωμένα μέρη του σώματός του θα πρέπει να καλυφθούν. Σιγουρευτείτε ότι φοράει στεγνά ρούχα και τυλίξτε το με ζεστά σκεπάσματα. Φροντίστε να καταναλώσει ζεστό φαγητό και ζεστά ροφήματα.

Τι πρέπει να προσέξετε: μην κάνετε εντριβές με οινόπνευμα σε άτομο με υποθερμία. Το οινόπνευμα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί απώλεια της θερμότητας.

Τι να κάνετε σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου

Τι δεν πρέπει να κάνετε: δεν πρέπει να εφαρμόζετε την ίδια μέθοδο σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Το μασάζ στην καρδιά στους ενήλικες πρέπει να γίνεται με τα 2 χέρια: η βάση της παλάμης που πιέζει το στήθος και ο αντίχειρας θα πρέπει να είναι στραμμένα προς το πηγούνι ή τα πόδια. Την ίδια κίνηση, αλλά με ολόκληρη την παλάμη, θα πρέπει να κάνετε σε εφήβους. Για τα βρέφη, θα πρέπει να πιέσετε την περιοχή με τα 2 δάχτυλα.

Τι πρέπει να προσέξετε: για να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική, το άτομο θα πρέπει να είναι ξαπλωμένο σε ευθεία και σκληρή επιφάνεια.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να βγάλετε όλα τα ρούχα και να προσπαθήσετε να «σπάσετε» τις φουσκάλες που έχει προκαλέσει το έγκαυμα.

Τι πρέπει να κάνετε: βάλτε το άτομο να ξαπλώσει και προσπαθήστε να σβήσετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας τα ρούχα σας, αλλά μόνο αν δεν είναι φτιαγμένα από εύφλεκτο υλικό. Στη συνέχεια, καλέστε τις πρώτες βοήθειες ή τον γιατρό σας.

Αν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρό, είναι σημαντικό να αφήσετε το νερό να τρέξει στην επίμαχη πληγή για 20 λεπτό. Στη συνέχεια, βάλτε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο και από πάνω βάλτε πάγο ή κάτι άλλο κρύο. Στο τέλος, φροντίστε πάλι να καλέσετε τον γιατρό σας.

Απόφραξη των αεραγωγών

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να εφαρμόσετε τη γνωστή κίνηση Χάιμλιχ αν το άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Τι πρέπει να κάνετε: αν το άτομο πνίγεται ή λιποθυμά, βάλτε το να ξαπλώσει ανάσκελα και καθίστε από πάνω του, όπως στη φωτογραφία. Στη συνέχεια, βάλτε τα χέρια σας στο θωρακικό τόξο και πιέστε προς τα κάτω. Βάλτε το άτομο προς τη μία μεριά και αφαιρέστε το ξένο σώμα από το στόμα του, βάζοντας ένα καθαρό πανί στα δάχτυλά σας.

Αν ένα παιδί πνίγεται, βάλτε το στο αριστερό σας πήχη (ή στον δεξιό αν είστε αριστερόχειρας) με το κεφάλι να κοιτάει προς τα κάτω και δώστε του 3 πιέσεις στην πλάτη. Στη συνέχεια, πιάστε το από τα πόδια και γυρίστε το ανάποδα.

Εξάρθρωση κοκκάλου

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να προσπαθήσετε να βάλετε στη θέση τους το κόκαλο.

Τι πρέπει να κάνετε: ο τύπος της εξάρθρωσης μπορεί να φανεί μόνο μέσω ακτινογραφίας. Γι’ αυτό, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ο ασθενής να μην μετακινήσει το τραυματισμένο σημείο. Μην προσπαθήσετε να το λυγίσετε ή να το χαλαρώσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στενό και ίσιο αντικείμενο για να δέσετε τις τραυματισμένες αρθρώσεις και να τις ακινητοποιήσετε. Οι επίδεσμοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να φτιάξετε το στήριγμα κατά μήκος, χωρίς να περιλαμβάνεται το τραυματισμένο σημείο. Αν δεν έχετε κάποιο αντικείμενο που να κάνει, το μπράτσο θα πρέπει να δεθεί στο σώμα και το πόδι θα πρέπει να πιεστεί και να δεθεί στο άλλο πόδι.

Τι πρέπει να προσέξετε: να μην εφαρμόζετε τους επιδέσμους πολύ σφιχτά. Η κυκλοφορία θα πρέπει να μείνει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έντονος κοιλιακός πόνος

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να πάρετε παυσίπονα ή αντισπασμωδικά.

Ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας μπορεί να συνδέεται με κάτι πιο σοβαρό από μια απλή ενόχληση, όπως η σκωλικοδειδίτιδα, η απόφραξη του εντέρου ή το διάτρητο έλκος. Γι’ αυτό, αποφύγετε να πάρετε παυσίπονα ή άλλα χάπια που ναι μεν μπορεί να μειώσουν τις ενοχλήσεις αλλά θα εξαφανίσουν αυτά τα ενδεχομένως σοβαρά συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνετε: αν νιώσετε έντονο κοιλιακό πόνο, καλέστε αμέσως έναν  γιατρό.

Πηγή