Τα Καλύτερα Ροφήματα Για Τη Ρύθμιση Των Νεύρων Και Του Άγχους

Αν λαμβάνετε αγχολυτικά φάρμακα θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις φυσικές θεραπείες προκειμένου να αποφύγετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Η ζωή μερικές φορές μπορεί να μας φέρει δυσκολίες, προκλήσεις και δοκιμασίες. Όλα αυτά προκαλούν νεύρα και άγχος· μια αντίδραση του σώματός σας στο ερέθισμα που απειλεί τα εγκεφαλικά σας κύτταρα.

Αν και αληθεύει το γεγονός ότι το ελεγχόμενο στρες και άγχος, μετρίου επιπέδου, μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της ημέρας, αν υπερβείτε αυτά τα όρια τότε αρχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα τόσο για το σώμα σας όσο και για την ψυχολογική σας ισορροπία.

Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε τον έλεγχο και αρχίζετε να παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ζαλάδα ή δυσπεψία, μη διστάσετε να μιλήσετε στο γιατρό σας. Η βοήθεια από κάποιον επαγγελματία είναι συνήθως απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Παράλληλα, στο σπίτι μπορείτε να ακολουθείτε μερικές απλές θεραπείες. Τα ροφήματα είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση όταν εμφανίζουν στρες και άγχος μετρίου επιπέδου.

Σας προσκαλούμε να συνεχίσετε το διάβασμα και να μάθετε περισσότερα.

Κράταιγος για τη χαλάρωση των νεύρων και του άγχους

Ο κράταιγος είναι ένα ωφέλιμο βότανο που ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Ζητά από το σώμα σας να χαλαρώσει, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιστοποιεί το ρυθμό της καρδιάς σας για ολόκληρο το σώμα σας.

Είναι ιδανικό όταν έχετε ήπιο άγχος ή για κάποιες ημέρες που είστε περισσότερο νευρικοί από το φυσιολογικό.

Πώς πρέπει να το λαμβάνετε;

 • Οι φυσιολόγοι θα σας ενημερώσουν ότι είναι καλύτερο να το λαμβάνετε σε μορφή βάμματος. Θα το βρείτε σε καταστήματα βοτάνων και συνήθως είναι πολύ αποτελεσματικό.
 • Διαλύετε δυο σταγόνες βάμματος κράταιγου σε μια κούπα με νερό ή φυσικό χυμό.
 • Λαμβάνετε μια κούπα κάθε μέρα.

Αντενδείξεις του κράταιγου

 • Αν λαμβάνετε ήδη φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μην χρησιμοποιείτε τον κράταιγο.
 • Να αποφεύγετε τη χρήση του αν είστε έγκυος.
 • Μην κάνετε κατάχρηση του βάμματος: περιέχει ίχνη από αλκοόλ και μπορεί να προκαλέσει δευτερεύοντα προβλήματα.

Τσάι με μελισσόχορτο για καλύτερο ύπνο

Το μελισσόχορτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά χάρη στη χαλαρωτική του δράση και στην αντιμετώπιση του στρες, της αϋπνίας ή του άγχους μετρίου επιπέδου.

Επιπλέον, το μελισσόχορτο καταπολεμά τους σπασμούς, βοηθώντας στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στη μείωση των νεύρων που μπορούν να ταράξουν το στομάχι σας.

Πώς πρέπει να το λαμβάνετε;

 • Μπορείτε να πίνετε δυο κούπες τσάι μελισσόχορτο την ημέρα. Ιδανικά, πίνετε μια κούπα λίγο πριν το βραδινό σας ύπνο.
 • Ζεσταίνετε μια κούπα νερό (200 ml) και προσθέτετε μια κουταλιά του γλυκού μελισσόχορτο (5 γραμμάρια). Μην ξεχάσετε να το γλυκάνετε με μέλι.

Αντενδείξεις του μελισσόχορτου

 • Αν είστε έγκυος πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αυτού του τσαγιού αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
 • Ποτέ μην πίνετε τσάι από μελισσόχορτο αν πρέπει να οδηγήσετε ή να χειριστείτε μηχανήματα.

Βασιλικός για το νευρικό στομάχι

Κάτι που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους είναι ότι όταν είναι νευρικοί ή αγχωμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το «δεύτερο εγκέφαλό» τους, το στομάχι.

Ίσως σας ξαφνιάσει η πρότασή μας να φτιάχνετε μια κούπα τσάι με βασιλικό κάθε μέρα για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος καθώς πιθανότατα πιστεύετε ότι ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται μόνο στη μαγειρική.

Ωστόσο, ο βασιλικός και το αιθέριο έλαιό του είναι πολύ χαλαρωτικά, βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο στομάχου και βελτιώνουν την πέψη σας. Φτιάχνετε ένα τσάι με βασιλικό μετά από κάθε γεύμα.

Πώς πρέπει να το λαμβάνετε;

 • Απλώς εγχέετε μια κουταλιά του γλυκού βασιλικό με μια κούπα νερό. Τον αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά και να σταθεί για άλλα 10. Αν τον γλυκάνετε με λίγο μέλι τότε πραγματικά θα απολαύσετε τα αποτελέσματα.

Αντενδείξεις του βασιλικού

 • Αν πάσχετε από γαστρίτιδα ή από τη Νόσο του Κρον καλό είναι να αποφεύγετε το βασιλικό καθώς τα αιθέρια έλαιά του μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.
 • Μην πίνετε περισσότερο από μια κούπα την ημέρα ή μην επεκτείνετε αυτή τη θεραπεία περισσότερο από 10 ημέρες. Ο βασιλικός είναι καλύτερο να καταναλώνεται όταν αισθάνεστε έντονο πόνο στο στομάχι λόγω των νεύρων (και βεβαιωθείτε ότι δεν οφείλεται σε γαστρίτιδα).

Τσάι με φλαμούρι

Το τσάι με φλαμούρι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταπραΰνετε τα κοινά νεύρα ή το μέτριο άγχος. Ανακουφίζει από το στρες και το ταραχώδες στομάχι, προωθεί τη χαλάρωση, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, έχει ευχάριστη γεύση και βοηθά στην ανάκτηση της υγείας του αναπνευστικού σας συστήματος.

Πώς πρέπει να το λαμβάνετε;

 • Το τσάι με φλαμούρι έχει λιγότερες παρενέργειες, που σημαίνει ότι μπορείτε να πίνετε μέχρι και τρεις κούπες την ημέρα. Επιπλέον, είναι κάτι που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.
 • Το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσετε μια κούπα νερό και να προσθέσετε μια κουταλιά του γλυκού φλαμούρι.
 • Να το γλυκαίνετε πάντα με μέλι για να ενισχύσετε τις θεραπευτικές και ηρεμιστικές δράσεις του. Θα λατρέψετε το πόσο πιο χαλαροί θα αισθάνεστε.

Αντενδείξεις της φλαμουριάς

 • Όπως έχουμε σημειώσει ήδη, η φλαμουριά είναι ένα φυσικό φυτό που έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλά αν είστε έγκυος ή λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιά σας, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Πηγή: meygeia.gr