Τίνα και Ευγενία Λιβανού –Παντρεύτηκαν εναλλάξ τον Ωνάση και τον Νιάρχο

Δεν έχει ξαναγραφεί στην Ελλάδα ιστορία σαν αυτή των δύο εφοπλιστών Ωνάση και Νιάρχου. Η επαγγελματική τους καριέρα και η προσωπική τους ζωή ήταν τόσο τραγικές και ταραχώδεις που απασχόλησαν και απασχολούν ως σήμερα τον Τύπο.

Ο Ωνάσης απέκτησε τα δύο παιδιά του, την Χριστίνα και τον Αλέξανδρο με την Τίνα Λιβανού, την πανέμορφη κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού. Οι δύο αδελφές Λιβανού, Τίνα και Ευγενία, άφησαν εποχή με την ομορφιά αλλά και τον τραγικό τους θάνατο.

Η αρχή της τραγωδίας έγινε από τους πατριάρχες των δυο οικογενειών Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νιάρχο, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 όταν οι δυο άντρες διεκδικούσαν μια θέση στην καρδιά της καλλονής κόρης του εφοπλιστή Γιώργου Λιβανού, Τίνας Λιβανού.

Η έφηβη Τίνα τελικά ντύθηκε νύφη, το 1946,  στο πλευρό του 46χρονου Αριστοτέλη κάτι που εξόργισε τον Σταύρο Νιάρχο.

Εις απάντησιν ο Σταύρος Νιάρχος παντρεύτηκε την αδελφή της 17χρονης Τίνας, Ευγενία Λιβανού…

«Ο Ωνάσης ζήλευε τις επιτυχίες του Νιάρχου με ασήμαντες, αλλά πάντα εξαιρετικής καλλονής ερωμένες, τον ζήλευε για την κομψότητά του και έβραζε με τον ‘καταραμένο’ ευρωπαϊκό του αέρα.

Ο Ωνάσης δεν μπορούσε να φορέσει ούτε το πιο ακριβό κοστούμι για περισσότερο από ένα πρωινό χωρίς να το κάνει να φαίνεται παρακατιανό. Ο Νιάρχος απέπνεε την ανία των πολύ πλουσίων, ο Ωνάσης τη χαρά της ζωής των πληβείων», γράφει στη βιογραφία του Ωνάση, ο Πίτερ Έβανς. Η Τίνα Λιβανού απέκτησε με τον Ωνάση δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Το 1960 θα χωρίσει με τον σύζυγο της και έναν χρόνο αργότερα θα παντρευτεί τον Τζων Σπενσερ – Τσώρτσιλ, Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ και μετέπειτα 11ο Δούκα του Μάρλμπορο, με τον οποίο όμως θα χωρίσει το 1971.

Στο μεταξύ, στις 4 Μαΐου 1970 ο Νιάρχος απασχολεί και πάλι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου. Η γυναίκα του Ευγενία, 44 χρονών, βρίσκεται νεκρή στη Σπετσοπούλα, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ιατροδικαστής βρήκε σημάδια πάλης και μώλωπες στο σώμα της. Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε η Ευγενία; Η επίσημη εκδοχή είναι θάνατος από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και η υπόθεση κλείνει για τον Νιάρχο με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παρά την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα. Ο Νιάρχος ξεπερνά γρήγορα το χαμό της Ευγενίας και το 1971 παντρεύεται την αδελφή της Τίνα, που φαίνεται να είναι ο μεγάλος του έρωτας. Το 1974 η Τίνα θα πεθάνει και αυτή από βαρβιτουρικά, εξαιτίας του χαμού του γιου της Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι φήμες οργιάζουν και πάλι. Η Τίνα πέθανε στο ξενοδοχείο «Ντε Σαντελιέ» του Παρισιού και ο Νιάρχος κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.

Οι δύο αιώνιο εχθροί, Ωνάσης και Νιάρχος κορύφωσαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό όταν ο ένας αγόρασε τον Σκορπιό και ο άλλος τη Σπετσοπούλα. Το δράμα άγγιξε τα όρια της Ελληνικής τραγωδίας όταν η Τίνα 10 χρόνια μετά το διαζύγιό της με τον Ωνάση, παντρεύτηκε τον Νιάρχο, μετά το θάνατο της Ευγενίας…Γεγονός που αποξένωσε μια και καλή τις δυο οικογένειες.

Πηγή