Χιλιάδες Ισλανδοί ανοίγουν τα σπίτια τους στους Σύρους πρόσφυγες.

Χιλιάδες Ισλανδοί ανοίγουν τα σπίτια τους στους Σύρους πρόσφυγες

Πιο διστακτική η κυβέρνηση της χώρας

Περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί δήλωσαν στο Facebook πρόθυμοι να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί παρά ελάχιστους εξ αυτών, στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Μπρίντις Μπιοργκβινσντότιρ πρότεινε την Κυριακή στους συμπολίτες της να δηλώσουν στο Facebook αν επιθυμούν η Ισλανδία – και οι περίπου 330.000 κάτοικοί της – να υποδεχθούν Σύρους πρόσφυγες. Νωρίς το απόγευμα, περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά της. «Είμαι μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί ηλικίας 6 ετών. Εμείς μπορούμε να φιλοξενήσουμε ένα παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη. Είμαι καθηγήτρια και θα του μάθαινα να μιλάει, να διαβάζει και να γράφει στα ισλανδικά και να ενσωματωθεί στην ισλανδική κοινωνία. Διαθέτουμε ρούχα, ένα κρεβάτι, παιχνίδια και όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί», έγραψε για παράδειγμα η Χέκλα Στεφανσντότιρ.

Πολλοί συμπολίτες της διατίθενται να προσφέρουν στέγη, όπως επίσης φαγητό, ρούχα αλλά και βοήθεια με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.«Πιστεύω ότι οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων με τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο και τις εικόνες των καταυλισμών προσφύγων και θέλουν να γίνει κάτι τώρα», υποστήριξε η κ. Μπιοργκβινσντότιρ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ruv.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Εϊγκλό Χαρνταρντότιρ ανακοίνωσε στο δίκτυο Ruv ότι οι αρχές καταγράφουν όλες τις προσφορές που έχουν αποτυπωθεί στο Facebook και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να υποδεχθεί η χώρα στο πλαίσιο των ποσοστώσεων, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 50 το 2015 και 2016.

«Ήμουν ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα. Δεν θέλω να δώσω έναν ανώτατο αριθμό, ωστόσο εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να υποδεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες», τόνισε η ίδια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ισλανδία υποδέχθηκε 1.117 μετανάστες το 2014.