Σύκο γλυκό του κουταλιού !!

Υλικά

  • 60 σύκα
  • φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • κ.σ. γλυκόζη
  • μισό λεμόνι
  • 1/4 βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα σύκα, για να φύγει το γάλα που θα έχουν βγάλει.
Φωτογραφία:tantekiki.blogspot.gr
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λίγο το κοτσάνι και αφαιρούμε προσεκτικά το σκούρο σημαδάκι της πίσω πλευράς. Αν θέλετε τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε 1-2 μεριές. Αφήνουμε τα σύκα για 1 με 2 ώρες στο νερό Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει. Τα βγάζουμε και πετάμε το νερό αυτό.
Επαναλαμβάνουμε για άλλες 2 φορές τη διαδικασία ξεπικρίσματος. Στύβουμε το κάθε σύκο, πιέζοντας το για να φύγει το νερό. Βάζουμε τα σύκα σε ταψί που το έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.
Φωτογραφία:tantekiki.blogspot.gr
Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι να γίνει το σιρόπι διάφανο, ρίχνουμε τα σύκα και βράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πριν το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι
Φωτογραφία:tantekiki.blogspot.gr
TIPS Για να καταλάβουμε αν έδεσε το σιρόπι: Ρίχνουμε με το κουταλάκι σταγόνες σε ένα πιατάκι, αν οι σταγόνα μείνει και δεν ρέει τότε σημαίνει ότι το σιρόπι έδεσε
Φωτογραφία:tantekiki.blogspot.gr
Συνταγή Αναστασία Τ. για το idiva.gr