Συντήρηση κλιματιστικού: 4+1 Βήματα!

Για να έχεις την ιδανική θερμοκρασία που επιθυμείς για το χώρο σου, κάθε εποχή χρειάζεσαι ένα κλιματιστικό. Θα πρέπει να βρεις τον κατάλληλο επαγγελματία για την εγκατάσταση του, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Μήπως θέλεις ο χώρος σου να είναι δροσερός το καλοκαίρι και ζεστός το χειμώνα αλλά δεν έχεις προνοήσει ώστε να κάνεις συντήρηση κλιματιστικού;

Yπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβεις ότι το κλιματιστικό σου χρειάζεται συντήρηση. Νιώθεις ότι το aircondition δεν έχει την ίδια απόδοση με παλαιότερα ή ότι κάνει περισσότερο θόρυβο; Μήπως εκπέμπει και μια δυσάρεστη οσμή; Kαλά το κατάλαβες…Ήρθε η ώρα να κάνεις συντήρηση κλιματιστικού!

5 βήματα για τη σωστή συντήρηση κλιματιστικού

1. Αλλαγή φίλτρων

Ειδικά για τις χρονικές περιόδους μέσα στο έτος που χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου καθημερινά, είναι απαραίτητο να αλλάζεις φίλτρο τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Εκτός του ότι τα φίλτρα του air-condition αποτελούν εστία βρωμιάς, η παράλειψη της αλλαγής τους μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη απόδοση με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μην απολαμβάνεις και τη δροσιά που θα ήθελες.

2. Καθαρισμός του εξατμιστή

Η συντήρηση κλιματιστικού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τον καθαρισμό του εξατμιστή, που είναι το κεντρικό εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του air-condition. Ο καθαρισμός γίνεται με ειδικό αντιβακτηριδιακό-αντιμουχλικό υγρό, το οποίο τοποθετείται σε μια καθαριστική τρόμπα. Η τρόπα χρησιμοποιείται για το ψέκασμα του υγρού στο εσωτερικό της μονάδας το οποίο καθαρίζεται με το ψέκασμα νερού και τη χρήση πινέλου.

3. Έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού

Κατά τις περιόδους της “βαριάς” χρήσης του κλιματιστικού, είναι απαραίτητο, εκτός από τα φίλτρα, να καθαρίζουμε συστηματικά και τον σωλήνα αποβολής νερού. Όπως και τα φίλτρα, έτσι και ο σωλήνας αποβολής νερού, πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον 1 φορά το μήνα για να γίνεται σωστή συντήρηση κλιματιστικού.

4. Kαθαρισμός εξωτερικής μονάδας

Μπορείς να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, ξεπλένοντας την με άφθονο νερό. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσεις σαπούνι ή κάποιο άλλο καθαριστικό, αν πλένεις την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού με νερό αρκετά συχνά. Αν πάλι έχει πιάσει πολύ βρωμιά, τότε θα πρέπει να πλυθεί με ειδικό διάλυμα καθαρισμού, πάντα σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και τις οδηγίες χρήσεως.

5. Γενική συντήρηση κλιματιστικού

Ενώ όλα τα παραπάνω βήματα θα μπορούσες να τα κάνεις και μόνος/-η σου, τη γενική συντήρηση κλιματιστικού, θα πρέπει να την αναλάβει ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας, 1-2 φορές το χρόνο. Εκείνος θα ελέγξει τις πιέσεις, τον ανεμιστήρα αλλά και την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικοακουστικό έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι η λειτουργία του κλιματιστικού είναι σωστή.

Αν δεν είσαι επαγγελματίας ψυκτικός και δεν διαθέτεις χρόνια εμπειρία στο αντικείμενο, θα σου συστήναμε να μην ασχοληθείς με ηλεκτρολογικές εργασίες ή εργασίες που σχετίζονται με τη χρήση ψυκτικών υγρών, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για κάποιον που δεν έχει τις γνώσεις!

Μπορείς να κάνεις μια μίνι-συντήρηση κλιματιστικού μόνος/-η σου για να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση και να αφήσεις τα δύσκολα στους εξειδικευμένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας!

Πηγή