Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες

Η ντάλια είναι φυτό με κονδυλώδεις ρίζες, ενδημικό του Μεξικού, που μεταφέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ολλανδία και διαδόθηκε σταδιακά σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, διαφορετικά σχήματα και χρώματα άνθους. Η ντάλια που φυτεύεται την άνοιξη και ανθοφορεί το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ζωηρή βλάστηση που φθάνει σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα.

• Σε τι συνθήκες ευδοκιμούν οι ντάλιες;

Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους, για τις ντάλιες μας. Αν και οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος, προτιμούμε γόνιμα εδάφη και καλή αποστράγγιση. Εξασφαλίζουμε καλή κατεργασία του εδάφους για να γίνει αφρωτό το χώμα και ενσωματώνουμε οργανική ουσία σε αυτό με καλά χωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή μαύρη τύρφη. Αν φυτέψουμε τη ντάλια σε γλάστρα, επιλέγουμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να περιέχει περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση και αερισμό.

  • Πώς φυτεύονται οι βολβοί της ντάλιας;

Σχεδιάζουμε τον κήπο μας φυτεύοντας ντάλιες σε σειρές, επιλέγοντας τις ψηλές ντάλιες στις πίσω θέσεις του κήπου, ενώ στα μπροστινά σημεία τις χαμηλότερες. Φυτεύουμε τις ντάλιες σε απόσταση μεταξύ των φυτών γύρω στα 50-60 εκατοστά, ενώ οι σειρές πρέπει να έχουν απόσταση ένα με ενάμιση μέτρο μεταξύ τους. Φυτεύουμε τους κονδύλους της ντάλιας σε βάθος 12-15 εκατοστά με τα «μάτια» προς τα επάνω. Καρφώνουμε πάσαλους ύψους 1½ μέτρου στο έδαφος, δίπλα στις τρύπες που θα φυτεύουμε τους κονδύλους για να δέσουμε τα φυτά όταν φθάσουν στα 30-40 εκατοστά σε ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει το βλαστό.

  • Τι ανάγκες σε πότισμα και τι λίπανση θέλει η ντάλια;

Αν το έδαφος έχει υγρασία, οι ντάλιες δεν χρειάζονται πότισμα μέχρι να φυτρώσουν γιατί αλλιώς μπορεί να σαπίσουν. Ξεκινάμε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τις ανάγκες της ντάλιας σε λίπανση, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος σε κάθε ντάλια όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα.

  • Tι άλλη φροντίδα χρειάζεται η ντάλια για να ευδοκιμήσει;

Για να ευδοκιμήσουν οι ντάλιες, αφαιρούμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα) γύρω τους, καθώς και τα κατώτερα φύλλα τους όταν έχει μεγαλώσει το φυτό για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωίδιο και η σκωρίαση. Επίσης, για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων, που αποτελούν σοβαρό εχθρό για τις ντάλιες τις βροχερές μέρες της άνοιξης, ρίχνουμε στάχτη γύρω τους ή τοποθετούμε παγίδες με κεσεδάκια μπύρας ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου.

  • Πώς πολλαπλασιάζεται η ντάλια;

Η ντάλια πολλαπλασιάζεται με διαχωρισμό των κονδυλωδών ριζών, ενώ κάθε κομμάτι πρέπει να περιλαμβάνει και τη βάση του παλαιού στελέχους, όπου βρίσκονται οι οφθαλμοί που θα δώσουν τους νέους βλαστούς. Όταν ξεραθεί το υπέργειο μέρος της ντάλιας, στα τέλη φθινοπώρου, απομακρύνουμε τις κονδυλώδεις ρίζες της, τις καθαρίζουμε από το χώμα και τις φυλάμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος που δεν έχει υγρασία.

  •  Kι ένα μυστικό για την φύτευση της ντάλιας

Τοποθετούμε καρτελάκια σε κάθε πάσαλο με πληροφορίες, για να γνωρίζουμε ποια ποικιλία ντάλιας έχουμε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο. Θα μας χρειαστεί όταν θα ξεραθεί το ανθικό στέλεχος της ντάλιας, το φθινόπωρο και δεν θα θυμόμαστε το ύψος και το χρώμα της ντάλιας σε κάθε σημείο φύτευσης.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή