Στρούντελ μήλου

Υλικά:

  •     1 πακέτο σφολιάτα με δύο φύλλα
  •     4 μεγάλα μήλα
  •     1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  •      3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  •      ½ κούπα καρύδια χοντροκομμένο
  •      1 κουταλάκι γλυκού αλεύρι (προαιρετικά)
  •      2 -3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
  •      1 κουταλιά σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
  •      1 κρόκο αυγού + 1 κουταλιά σούπας νερό

Μέθοδος:

Όση ώρα ετοιμάζουμε τα μήλα, βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο να μαλακώσει.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρούς κύβους και τα τοποθετούμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στη φωτιά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα γιατί θα βγάλουν τα υγρά τους και θα καραμελώσουν. Αυτή η διαδικασία παίρνει περίπου δέκα λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρύδια και τη σταφίδα.

Τα μήλα είναι έτοιμα όταν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι και διαπιστώσουμε ότι έχουν μαλακώσει. Λογικά θα πρέπει να έχουν πιεί  όλα τα υγρά τους. Αν αυτό δεν έχει συμβεί και τα μήλα είναι έτοιμα, προσθέτουμε στο τηγάνι ένα κουταλάκι γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε. Αυτό γίνεται για να τραβήξει τα υγρά που τυχόν έχουν μείνει. Αλλά δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωση που τα μήλα δεν έχουν υγρασία.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε στην μεγάλη πλευρά μέχρι τη μέση του φύλλου μια με μιάμιση κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά. Απλώνουμε την μισή ποσότητα του μίγματος των μήλων (πάντα κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου) και τυλίγουμε σε ρολό προσέχοντας να βάλουμε το σημείο της ένωσης προς τα κάτω. Κατόπιν γυρίζουμε τις δύο άκρες του ρολού προς τα μέσα από την κάτω πλευρά, δημιουργώντας έτσι ένα μπαστούνι.

Την ίδια ακριβώς διαδικασία κάνουμε και για το δεύτερο φύλλο. Τοποθετούμε τα δύο στρούντελ σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Χτυπάμε τον κρόκο σε ένα μπολάκι, μαζί με 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε τα στρούντελ. Τέλος τα χαράσσουμε κάθετα κατά μήκος σε αρκετά σημεία ώστε να φεύγει ο αέρας και να μην φουσκώσει η σφολιάτα.

Ψήνουμε τα στρούντελ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να δούμε τη σφολιάτα να χρυσίζει.

Τα βγάζουμε από το φούρνο , τα αφήνουμε 10 λεπτά να σταθούν και τα κόβουμε. Σερβίρονται τέλεια ζεστά αλλά και κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!!!!!!