Σταρόζουμο !!! Στο νησί μου στην όμορφη Σάμο, την Μ Παρασκευή φτιάχνουμε μια συνταγή που λέγεται Σταρόζουμο.

Στο νησί μου στην όμορφη Σάμο, την Μ Παρασκευή φτιάχνουμε μια συνταγή που λέγεται Σταρόζουμο. Πρόκειται για μια γλυκιά κρέμα με βρασμένο σιτάρι και ταχίνι.!!

Τα υλικά (για 10 άτομα)

250 γρ σιτάρι!! 1650 ml νερό 600 γρ αλεύρι 450 γρ. ταχίνι

500 γρ ζάχαρη 1,1/2 κουτ. σούπας αλάτι

Αλεσμένα καρύδια για το γαρνίρισμα και κανέλα

Εκτέλεση

Βράζουμε το σιτάρι. Αφού βράσει το στραγγίζουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο από το νερό και ρίχνουμε μέσα το βρασμένο σιτάρι και το αλάτι. Περιμένουμε να βράσει. Εν τω μεταξύ σε άλλο σκεύος βάζουμε το αλεύρι με τα 650ml νερό και το ανακατεύουμε να γίνει ένας αραιός χυλός. Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε το ταχίνι και το αραιώνουμε με περίπου 1 ποτήρι νερό για να πετύχουμε επίσης έναν τρυφερό χυλό. Αφού βράσει το νερό μας ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυλό με το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας κολλήσει.

Προσθέτουμε και την ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ξανά. Δοκιμάζουμε και σε περίπτωση που το θέλουμε ακόμη πιο γλυκό προσθέτουμε ζάχαρη. Μόλις κοχλάσει το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι. Μοιράζουμε σε πιάτα όσο ακόμα είναι ζεστό, γιατί όσο κρυώνει πήζει !!Το μοιράζουμε σε 40 σπίτια για συγχώρεση.

Gogo Samiou‎

Πηγή