Στάχτη, χρήσεις στον κήπο

Η καλύτερη αξιοποίηση της στάχτης από το τζάκι και τον ξυλόφουρνο είναι η χρήση της στον κήπο! H στάχτη από την καύση των ξύλων βρίσκει εκτεταμένη εφαρμογή και έχει πολλαπλά οφέλη για τα φυτά και τις καλλιέργειες μας, αρκεί να προέρχεται από ξύλα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες. Συγκεκριμένα, η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικολογική λίπανση των φυτών, για την βελτίωση του εδάφους καθώς και για την οικολογική προστασία των φυτών.

Τι συστατικά για τα φυτά περιέχει η στάχτη;

 

Η ακριβής σύνθεση της στάχτης εξαρτάται από το είδος του φυτού από το οποίο προέρχεται, το έδαφος του, τη θερμοκρασία καύσης καθώς και την περίοδο συλλογής του ξύλου. Για παράδειγμα, το ξύλο που έχει κοπεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχει στάχτη πλουσιότερη σε κάλιο και φώσφορο. Επίσης, η καύση φυτικών υλικών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, προσφέρει στάχτη πλουσιότερη σε θρεπτικά συστατικά. Γενικότερα η στάχτη περιέχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, θείο, νάτριο, πυρίτιο καθώς και ιχνοστοιχεία χαλκού, βόριου, κοβάλτιου, μολυβδαίνιου και μαγγάνιου.

 

Πώς χρησιμοποιείται η στάχτη στον κήπο ως λίπασμα;

 

Η στάχτη εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά τις καλλιέργειες που θέλουν ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο όπως η ντομάτα, τα φασόλια, το σπανάκι, ο αρακάς, τα σκόρδα, τα τεύτλα, η πατάτα, τα σιτηρά και το αβοκάντο. Η στάχτη περιέχει ελάχιστη ποσότητα αζώτου, γι’ αυτό στην οικολογική γεωργία η προσθήκη στάχτης συνδυάζεται με τη χλωρή λίπανση ψυχανθών ή με την ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ. Η κατάλληλη εποχή για την ενσωμάτωση της στάχτης στον λαχανόκηπό μας είναι η περίοδος του χειμώνα, όπου διασκορπίζεται και παραχώνεται επιφανειακά σε βάθος 10-20 εκατοστών.

 

Ποιες χρήσιμες ιδιότητες η στάχτη για την βελτίωση του εδάφους;

 

Η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της οξύτητας του εδάφους, όταν βρίσκεται σε χαμηλό pH έτσι ώστε τα φυτά να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και να απορροφούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα. Επειδή όμως η στάχτη έχει την ιδιότητα να ανεβάζει το pH του εδάφους δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούμε σε οξύφιλα φυτά και δέντρα όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία, η φτέρη, η αζαλέα, το ρείκι, η καστανιά και η βελανιδιά.

 

Πώς χρησιμοποιείται η στάχτη για την προστασία των φυτών;

 

Η στάχτη έχει ευρεία εφαρμογή και στην οικολογική φυτοπροστασία, καθώς είναι πολύ καλό απωθητικό για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες. Ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης για να τα προστατεύσουμε από τα σαλιγκάρια. Επίσης, μπορούμε να σκονίσουμε με στάχτη βρεγμένα φυτά για απώθηση εντόμων, όπως η μελίγκρα καθώς και τα μυρμήγκια. Επιπλέον, η επάλειψη των κορμών των δέντρων με πολτό στάχτης προσφέρει προστασία από έντομα και ασθένειες. Παραδοσιακά, φύλασσαν σπόρους σε πήλινα δοχεία και τα κάλυπταν με στρώμα από στάχτη για να τα προστατεύσουν από έντομα καθώς και για διατήρηση της φυτρωτικής ικανότητας τους.

 

Κι ένα μυστικό για τις χρήσεις της στάχτης στον κήπο

 

Η στάχτη μπορεί να προστεθεί ως κατάλληλο υλικό στο κομπόστ! Συγκεκριμένα, η τοποθέτησή της κατά στρώσεις στο κομπόστ, συντελεί στη βελτίωση της κομποστοποίησης καθώς βοηθά στην διατήρηση ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και την αποδόμηση των οργανικών υλικών που χρησιμοποιούμε.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή