Σπιτικό Γιαούρτι

Σπιτικό Γιαούρτι, Πανεύκολο!!!!

Το γιαούρτι φτιάχνεται στο σπίτι πανεύκολα! Δεν χρειάζεται παρά μόνο 2 υλικά και σε μερικές ώρες θα απολαμβάνετε το πιο τέλειο γιαούρτι απλά και οικονομικά! Μην ξεχνάτε οτι το Greek Yoghurt στο εξωτερικό κάνει θραύση!

Υλικά

  • 1000 ml. γάλα πλήρες
  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

Οδηγίες

  1. Επιλέγουμε ένα γάλα καλής ποιότητας ή βιολογικό. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή να κάνετε μια μίξη από αυτά!
  2. Το γάλα αλλά και το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πλήρες, ολόπαχα δηλαδή, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι επιθυμητό και το γιαούρτι δεν θα αποκτήσει πλούσια κρεμώδη μορφή αλλά θα γίνει “νερουλό και αραιό”, διαφορετικά θα πρέπει να προσθέσουμε μια ποσότητα ζελατίνης! Επειδή όμως φτιάχνουμε σπιτικό, αγνό γιαούρτι, καλό είναι να το φτιάξουμε πλήρες!
  3. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία. Θα βράσουμε το γάλα, υπομονετικά για 18-20 λεπτά. Εαν έχουμε θερμόμετρο, θα το βράσουμε μέχρι τους 90°C Κελσίου! Σε αυτό το χρόνο το γάλα θα φουσκώσει και πρέπει να το αποσύρουμε από την φωτιά.
  4. Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει για 22-24 λεπτά! Για να το ελεγξουμε, βουτάμε το δάχτυλό μας για 20 δευτερόλεπτα, στο γάλα και αν μπορούμε να το κρατήσουμε χωρίς να καούμε είναι έτοιμο. Εαν έχουμε θερμόμετρο, θα πρέπει να δούμε την θερμοκρασία του να πέφτει στους 45°C Κελσίου!
  5. Προσθέτουμε στο γάλα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι, που θα διαλύσουμε με λίγο από το βρασμένο γάλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να διαλυθεί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τυλίγουμε με ένα τραπεζομάντηλο βαμβακερό ή λινό. Σ’ αυτή τη φάση πρέπει να αφήσουμε το γιαούρτι να πήξει σε θερμό περιβάλλον 40-45°C Κελσίου. Θα τοποθετήσουμε λοιπόν την κατσαρόλα στον φούρνο, τον οποίο έχετε ανάψει στους 40°C Κελσίου. Αφήνουμε για 2 ώρες, το γιαούρτι να πήξει. Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γιαούρτι άλλες 2 ώρες στο ίδιο σημείο.
  6. Το γιαούρτι είναι έτοιμο για χρήση! Η υφή του είναι σαν του πρόβειου γιουρτιού!
  7. Αν θέλουμε να δώσσουμε στο γιαούρτι κρεμώδη μορφή το χτυπάτε στο μίξερ για 1 λεπτό.
  8. Αποθηκεύουμε το γιαούρτι, κατά προτίμηση σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 12 περίπου μέρες!

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *