Σπιτική Σφολιάτα (βήμα-βήμα)

Σφολιάτα; Ναι,σφολιάτα! Φτιάξτε τη μόνη σας… Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της και θα σας ενθουσιάσει με τη νοστιμιά της!

Υλικά 1/2 κούπας λάδι 1/2 κούπας νερό 1/2 κούπας σόδα(ανθρακούχο νερό) 1/2 κ.γ. αλάτι 1/2 κιλού αλεύρι βούτυρο μαλακωμένο για το άλειμμα

Εκτέλεση Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε για 10’.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.

Τη χωρίζουμε στα δύο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα από τα φύλλα.Το ζυμάρι είναι τόσο απαλό και μεταξένιο που μπορούμε να το ανοίξουμε χρησιμοποιώντας και ένα μικρό πλαστράκι. Δε χρειάζεται να έχουμε μεγάλη βέργα.

Ανοίγουμε το φύλλο όσο μπορούμε και ετοιμάζουμε το βούτυρό μας. Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε να γίνει κρέμα, όχι να λιώσει τελείως.

Απλώνουμε μπόλικη ποσότητα από το βούτυρο πάνω στο φύλλο.

Με το χέρι μας σχηματίζουμε ένα κύκλο στη μέση περίπου 20 εκατοστά διάμετρο. Με το χέρι και πάλι χωρίζουμε ακτινωτά στα 8,όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Κόβουμε με το μαχαίρι στα σημεία που χαράξαμε και διπλώνουμε πάνω από τον κύκλο.

Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το καθένα από τα 8 κομμάτια που σχηματίστηκαν άλλη μια φορά όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.

Το κομμάτι που κόβουμε,αν ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία, το ανοίγουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας και το βάζουμε και αυτό στο κέντρο με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω,όπως δείχνει η επόμενη φωτογραφία.Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, όταν ψηθεί η σφολιάτα,θα χωρίζεται σε ακόμα περισσότερα φύλλα.

Όποια διαδικασία και να έχουμε ακολουθήσει,συνεχίζουμε έως ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Όταν τελειώσουμε,το ζυμάρι μας θα έχει την παρακάτω μορφή.

Βάζουμε σε πιάτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’,μέχρι να παγώσει καλά το βούτυρο,για να μην τρέξει όταν στη συνέχεια ανοίξουμε το φύλλο μας.

Όταν βγάλουμε το φύλλο από το ψυγείο,το τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πάλι του πλάστη, ανοίγουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε,ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

Απλώνουμε το φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί.Αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν γύρω από το ταψί,για να μπορέσουμε να τις γυρίσουμε όταν θα προσθέσουμε τη γέμιση.

Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το άλλο φύλλο, το οποίο το ανοίγουμε μεγαλύτερο από το ταψί μας,για να μπορέσουμε να το στρώσουμε τσαλακωτά πάνω από τη γέμιση.

Πηγή