ριζόπιτα

Σπιτική γλυκιά Ριζόπιτα από τα χέρια μιας Αυθεντικής Βλάχας

Υλικά

Ζύμη για τα φύλλα

  • 1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει για μία μαλακή ζύμη(να μην κολλάει στα χέρια)

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 1/2 ποτήρι του νερού ρύζι καρολίνα
  • 6 ποτήρια του νερού νερό
  • 17 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ.κοφτή κανέλα
  • 12 κ.σ. ελαιόλαδο

γλυκιά Ριζόπιτα Σιρόπι

  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του νερού νερό
  • 1/2 λεμόνι

Βράσιμο για 10 λεπτά

 

1/2  ποτήρι του νερού σπορέλαιο για να λαδώνουμε τα φύλλα

Εκτέλεση

Για τα φύλλα Συγκεντρώνουμε τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε μια λεκάνη. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα χέρια μας εύκολα Για τη γέμιση

Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι, στο τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι και την κανέλα

Προσοχή το ρύζι πρέπει να είναι λίγο υγρό και όχι παραβρασμένο.

 

1. Ανοίγουμε 10 με 12 φύλλα

γλυκιά Ριζόπιτα

2. Λαδώνουμε το ταψί βάζουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε, στη συνέχεια βάζουμε το επόμενο φύλλο στο οποίο βάζουμε λίγο από τη γέμιση (ρύζι), συνεχίζουμε την διαδικασία εναλλάξ, εκτός από τα 2 τελευταία φύλλα που τα αφήνουμε χωρίς υλικό , μόνο με λάδι.

3. Με τα δάχτυλά μας κλείνουμε τα πλαϊνά της πίτας για να μην βγει έξω η γέμισή μας.

4. Πάνω από την πίτα ρίχνουμε λίγο σπορέλαιο ακόμα, την χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

γλυκιά Ριζόπιτα

γλυκιά Ριζόπιτα

5. Τέλος στη ζεστή πίτα ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι

 

Καλή Επιτυχία!!!

Συνταγή: Σαφαρίκα Κατερίνα για το idiva.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *