Σπιτικές θεραπείες για σκασμένες φτέρνες

Οι σκασμένες φτέρνες οφείλονται σε αρκετές διαφορετικές αιτίες. Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας, ενώ άλλες φορές συνδέονται με τη συνεχή χρήση ανοιχτών παπουτσιών, όπως τα σανδάλια για παράδειγμα. Το περπάτημα με γυμνά πόδια μπορεί γρήγορα να κάνει τα πόδια να ξεραθούν. Όποτε τρέχετε ή περπατάτε πολύ, αυτό κάνει τις φτέρνες σας να σκάνε, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό.

 Η πρόληψη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσατε να φοράτε κλειστά παπούτσια και να ενυδατώνετε καθημερινά τα πόδια σας με κρέμες. Όμως αν ήδη έχετε σκασμένες φτέρνες, μπορείτε να δοκιμάστε μερικές από τις σπιτικές θεραπείες που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Μέλι

Αδειάστε ένα φλιτζάνι μέλι σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ανακατέψτε καλά. Έπειτα βυθίστε τα πόδια σας στο μείγμα και αφήστε το να δράσει για μία ώρα. Ύστερα βγάλτε τα πόδια σας από το νερό και χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να ξύσετε το σκασμένο δέρμα από τη φτέρνα σας. Μετά στεγνώστε και θα δείτε πόσο έχει μειωθεί το σκληρό δέρμα.

 Βούτυρο κακάο

Το βούτυρο κακάο μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα για τα πόδια. Πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ, αλείψτε μια μέτρια ποσότητα βούτυρο κακάο στα πόδια σας. Αυτό θα ενυδατώσει και θα μαλακώσει τις φτέρνες σας.

Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο είναι ακόμα ένα προϊόν που διαθέτει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Βάλτε μια γενναιόδωρη ποσότητα αυτού του ελαίου σε ένα κομμάτι βαμβάκι και έπειτα απλώστε πάνω στο σκληρότερο δέρμα στα πόδια σας. Σε σύντομο διάστημα, το δέρμα θα μαλακώσει με αποτέλεσμα όμορφες φτέρνες. Προσοχή: αν το δέρμα σας είναι σκασμένο σε βαθμό που έχει ανοίξει, μη χρησιμοποιείτε αυτό το έλαιο. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε αυτό το έλαιο αν είστε έγκυος.

 Παπάγια

Η παπάγια είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά απολεπιστικά. Πάρτε ένα κομμάτι παπάγια και κάντε το πουρέ. Έπειτα το απλώνετε στο σκληρό δέρμα για δεκαπέντε λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την παπάγια αν το δέρμα σας έχει ήδη σκάσει (ανοίξει), επειδή τότε οι ιστοί του θα επουλωθούν εύκολα.

Ώριμη μπανάνα

Θα χρησιμοποιήσετε τη μπανάνα με κάπως παρόμοιο τρόπο με την παπάγια. Πάρτε μια ώριμη μπανάνα και κάντε τη πουρέ. Έπειτα απλώστε τη στις φτέρνες σας και αφήστε τη να δράσει για δέκα λεπτά. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό μέχρι να απομακρύνετε όλη τη μπανάνα. Κάντε το αυτό μία φορά τη μέρα, κατά προτίμηση τη νύχτα.

Γλυκερίνη

Η ανάμειξη της γλυκερίνης με ροδόνερο είναι πολύ αποτελεσματική για να μαλακώσει το δέρμα. Η γλυκερίνη είναι ένα από τα καλύτερα ενυδατικά της φύσης· το ροδόνερο θα μαλακώσει το σκληρό δέρμα. Αναμείξτε τα δύο συστατικά και απλώστε τα χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων σας. Αφήστε το μείγμα να δράσει για δεκαπέντε λεπτά, έπειτα ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Αβοκάντο και μπανάνα

Προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε μια φυσική κρέμα από αβοκάντο και μπανάνα. Γι αυτό, θα χρειαστείτε μισό αβοκάντο και μια μικρή μπανάνα. Μόλις έχετε και τα δύο, αναμείξτε τα μέχρι να γίνουν κρέμα και ανακατέψτε πολύ καλά. Μόλις φτιάξετε τη φυσική κρέμα, απλώστε τη στις φτέρνες σας και κάντε απαλό μασάζ. Επαναλάβετε τέσσερις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματός σας, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ελαφρόπετρα

Και τώρα, κάτι που δεν θα πρέπει να λείπει ποτέ από την περιποίηση των ποδιών σας: η ελαφρόπετρα σε συνδυασμό με ένα καλό ποδόλουτρο. Μουλιάστε τα πόδια σας μέσα σε ζεστό νερό για είκοσι λεπτά. Έπειτα τρίψτε τα απαλά με την ελαφρόπετρα, η οποία θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Έπειτα ξεπλύνετε καλά τα πόδια σας, στεγνώστε τα και απλώστε μια ενυδατική κρέμα. Κάντε το αυτό κάθε νύχτα.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι φυσικές θεραπείες για τη φροντίδα των σκασμένων φτερνών θα είναι πολύ αποτελεσματικές για σας. Και να θυμάστε, η συνεχής φροντίδα του σώματός σας θα το κάνει πιο όμορφο όχι μόνο για τους άλλους, αλλά και για εσάς τους ίδιους.

Πηγή