Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα!

Η Αττική, αν και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Αθήνα, δεν παύει να είναι ένας τόπος με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό – ακόμη και στους κατοίκους της περιοχής.

Από τις λιγότερο γνωστές φυσικές ομορφιές της Αττικής είναι τα σπήλαιά της. Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο καθώς, δυστυχώς τα περισσότερα, δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα τέσσερα σημαντικότερα:

Το σπήλαιο Αφαίας στο Χαιδάρι. 

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 1

Το σπήλαιο αυτό που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω στο Χαϊδάρι, ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια – το 2008, μετά από ενέργειες των κατοίκων της περιοχής και της Ελληνικής Σπηλαιολογικής εταιρίας.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 2

Η είσοδος είναι μικρή, κάπως στενή και κατηφορική στα πρώτα μέτρα της. Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα που εκτός από σταλακτίτες υπάρχουν και ρίζες δένδρων που κρέμονται από την οροφή και καταλήγουν στο δάπεδο. Το σπήλαιο είναι μεγάλο, ευρύχωρο. Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 3

Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα – σταγόνα σμίλεψε τον βράχο και έπλασε την ομορφιά. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η σεισμικότητα της περιοχής αλλά και η φύση των πετρωμάτων δημιούργησαν αυτά τα κοιλώματα και οι διαβρωμένοι βράχοι σχημάτισαν την αξιοθαύμαστη αυτή φυσική διακόσμηση του σπηλαίου. Στην τελευταία αίθουσα υπάρχουν επίσης μοναδικής ομορφιάς ελικτίτες.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 4

Οι πολλές κατακρημνίσεις κάνουν δύσκολη την εξερεύνησή του και ακόμη πιο δύσκολη την χαρτογράφηση. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί μόνο τα τρία τέταρτα του σπηλαίου. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση.

Το σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας. 

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 5

Πιθανώς το πιο γνωστό σπήλαιο στην Αττική. Το Σπήλαιο «κουτούκι» βρίσκεται στην Ανατολική πλαγιά του Υμηττού, στο Δήμο Παιανίας, σε υψόμετρο 510 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα εξήντα περίπου σπήλαια της Αττικής.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 6

Η φυσική ομορφιά του και η μικρή του απόσταση από την Αθήνα συνετέλεσε στην τουριστική του αξιοποίηση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 11

Πρόκειται για έναν ενιαίο θάλαμο, ο οποίος διαιρείται σε μικρότερα τμήματα από σταλαγμιτικά παραπετάσματα. Όλος ο χώρος κοσμείται από σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολώνες με ποικίλες αποχρώσεις, δημιουργώντας μαγευτική ατμόσφαιρα.

Το σπήλαιο του Πανός στην Πάρνηθα (ή ‘Λυχνοσπηλιά’ ή ‘Πάνειο άντρο’). 

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 7

Bρίσκεται στην αριστερή πλαγιά της χαράδρας της Γκούρας σε υψόμετρο 770 μ., στο βουνό Ταμίλθι, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθας, του Δήμου Φυλής.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 8

Έχει εντυπωσιακή κωνική είσοδο και είναι ένα ‘ζωντανό’ σπήλαιο καθώς παρουσιάζει σταγονοροή.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 9

Όπως φανερώνει και τ’ όνομά του χρησιμοποιούνταν στα προχριστιανικά χρόνια ως τρόπος λατρείας του θεού Πάνα.

Η σπηλιά του Νταβέλη ή σπήλαιο των Αμώμων ή Σπηλιά της Πεντέλης. 

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 10

Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του περίφημου πεντελικού μαρμάρου.

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 11

Χρησιμοποιούταν δε στα προχριστιανικά χρόνια για την λατρεία του Πάνα ενώ αργότερα έγινε τόπος ασκήσεως ησυχαστών που είχαν εγκαταβιώσει στο περίφημο όρος των Αμώμων (εξ’ ου και ο άγιος Εφραίμ του όρους των Αμώμων με το πασίγνωστο ομώνυμο μοναστήρι που συναντούμε λίγο μετά – προς την περιοχή της Νέας Μάκρης).

Σπήλαια στην Αττική; Και όμως υπάρχουν. Γνωρίστε τα 4 ωραιότερα! 11

Στα νεότερα χρόνια η παράδοση το θέλει να αποτελεί το κρυσφήγετο του περίφημου λήσταρχου Νταβέλη (εξ’ ου και η επικρατούσα ονομασία του). Σήμερα  δυστυχώς, ένα μεγάλο τμήμα του σπηλαίου έχει σφραγιστεί. Στη δεξιά πλευρά της εισόδου του ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα εκκλησάκι του 10ου ή 11ου αι. μ.Χ. αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα.

via