Σημάδια και συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή όπου το άτομο αισθάνεται πολύ κουρασμένο. Οι αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης παραμένουν ασαφείς, και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαταραχή αυτή δεν βελτιώνονται ενώ το άτομο ξεκουράζεται.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και η διάγνωση του μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει κάποιο τεστ για να επιβεβαιωθεί τη διάγνωση. Ένα άλλο πρόβλημα με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ότι οι γιατροί, δεν είναι σίγουροι το τι προκαλεί το σύνδρομο, αν και πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα σημάδια ή τα συμπτώματα παρακάτω, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε το γιατρό σας, έτσι ώστε να μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε το τι μπορεί να έχει προκαλέσει τη χρόνια κόπωση σας.

Aιτίες

Οι αιτίες δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά το WebMD αναφέρει οτι οι γιατροί πιστεύουν ότι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης μπορεί να ξεκινήσει μετά από μια ιογενή ασθένεια ή μετά από ένα σημαντικό σωματικό ή συναισθηματικό τραύμα. Η Mayo Clinic εξηγεί επίσης ότι η ορμόνη ανισορροπίας από τον υποθάλαμο, την υπόφυση ή τα επινεφρίδια μπορεί επίσης να είναι ένα έναυσμα. Τα ανοσοποιητικά προβλήματα του συστήματος μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν βρει τίποτα πειστικό ακόμα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει και να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας.

Συμπτώματα

Η Mayo Clinic και το WebMD εξηγούν ότι υπάρχουν ενδεικτικά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης: -Ψυχική και σωματική εξάντληση που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση – Συναισθηματική ευαισθησία καθώς και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο -Προβλήματα συγκέντρωσης -Δυσκολία στο να θυμηθείτε πράγματα -Σποραδικός πόνος στις αρθρώσεις -Πονόλαιμος -Πονοκέφαλοι

Θεραπεία

Δεδομένου ότι οι γιατροί δεν ξέρουν τι προκαλεί αυτό το σύνδρομο, δεν μπορείτε να το θεραπεύσετε. Ωστόσο, μπορείτε να να θεραπεύσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αντικαταθλιπτικά. Πολλές φορές οι άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έχουν και κατάθλιψη, οπότε η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει σε μερικά από τα προβλήματα που έρχονται μαζί με την ασθένεια.

Υπνωτικά χάπια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα με τον ύπνο, έτσι αν αντιμετωπίζετε και εσείς τέτοια θέματα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια βοηθήματα ύπνου για να κοιμηθείτε σαν πουλάκια.

Θεραπεία. Η Mayo Clinic εξηγεί ότι μερικές από τις καλύτερες θεραπείες για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ένας συνδυασμός άσκησης και ψυχολογικής υποστήριξης. Σε συνδυασμό με το γιατρό σας ή το φυσιοθεραπευτή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή άσκησης. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει και να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας.

Πηγή