Σερραϊκή Παπούδα

  • 1/4 κιμά μοσχαρίσιο (προαιρετικά)

 ΕκτέλεσηΓια την παπούδα στο φούρνο, πρώτα ζεματάμε τις συκωταριές για 6-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τις συμφύσεις και τις ψιλοκόβουμε όσο πιο πολύ γίνεται.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε λίγο τα κρεμμυδάκια με ελαιόλαδο, μετά ρίχνουμε τα συκωτάκια, το ρύζι, τα αρωματικά, το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσει , σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτάμε τις μπόλιες σε ζεστό νερό για ν’ ανοίξουν. Όχι σε καυτό νερό γιατί θα διαλυθούν. Τις απλώνουμε στον πάγκο και αφού αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια, τις κόβουμε σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια.

Παίρνουμε μια κουτάλα της σούπας ή ένα φλιτζάνι του τσαγιού και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο την παπούδα). Γεμίζουμε την κουτάλα ή το φλιτζάνι με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει κλείνοντας καλά τη γέμιση. Αναποδογυρίζουμε στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό (περίπου 1 φλιτζάνι).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C με σκεπασμένο το ταψί για 1 ώρα περίπου (να έχουν ροδίσει).

Ξεσκεπάζουμε τα ταψί και αν έχει βγάλει η μπόλια αρκετό λίπος το αφαιρούμε.

Χτυπάμε καλά με σύρμα τ’ αυγά με το γιαούρτι και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρούστα γιαουρτιού και να πάρει χρώμα.

Αναστασία Τ. για το idiva.gr