Πολυβόλα στα σύνορα στέλνει η Ουγγαρία - Οι Oύγγροι έκαναν ρίψη δακρυγόνων κατά των προσφύγων.

Πολυβόλα στα σύνορα στέλνει η Ουγγαρία – Οι Oύγγροι έκαναν ρίψη δακρυγόνων κατά των προσφύγων

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν τα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας με τη στάση της Βουδαπέστης να προκαλεί σοκ αφού νωρίς το απόγευμα έκανε χρήση χημικών κατά προσφύγων και αυτή την ώρα, έχει επιτρέψει σε τετρακίνητα οχήματα Humvee του ουγγρικού στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα να κινηθούν στο σημείο των συγκρούσεων. Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι. Επιπλέον, οι ουγγρικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλληφθεί 29 άνθρωποι.

Νωρίτερα, η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού δικτύου μετέδωσε ότι εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με τη στήριξη ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων με θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού υπό πίεση, εφόρμησαν εναντίον μιας ομάδας μεταναστών στο σημείο διέλευσης του Ρόζκε.

Οι μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στη σερβική πλευρά, πίσω από το μεταλλικό φράκτη που κατασκεύασαν οι ουγγρικές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθε αντιμέτωπη με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

Ένας αξιωματούχος ωστόσο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο επισήμανε ότι οι μετανάστες δεν φάνηκαν να παραβιάζουν την πύλη.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι οι μετανάστες «ήταν οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους». Δημοσιογράφοι όμως του πρακτορείου Reuters δεν είδαν οπλισμένους μετανάστες, .

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισαν οι ουγγρικές αρχές σε μια ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 500 μετανάστες παραμένουν στο σημείο, μεταξύ αυτών 300 που συμμετείχαν στα επεισόδια φωνάζοντας «ελευθερία-ελευθερία», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σέρβος πρωθυπουργός: Να αντιδράσει η ΕΕ – Εάν δεν αντιδράσει θα βρουμε δικό μας τρόπο Την ίδια ώρα, o Σέρβος πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ουγγρικές αρχές ότι επιδεικνύει «βάναυση» και «αντιευρωπαϊκή» συμπεριφορά ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα των δύο χωρών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε να μας ταπεινώσει. Απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει, καλώντας τα κράτη μέλη της να συμπεριφέρονται συμμορφούμενα προς τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Εάν η ΕΕ δεν αντιδράσει, θα βρούμε έναν τρόπο να προστατέψουμε τα σύνορα μας και μαζί τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε. Νωρίτερα σήμερα η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία.

Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με το σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS1, η ουγγρική αστυνομία χτύπησε αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, που της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης γίνεται λόγος από τα μέσα ενημέρωσης για τον τραυματισμό περίπου τριών παιδιών στα σύνορα, όπου μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα.

Η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)