Πώς να φυτέψετε μια λεμονιά στο σπίτι σας

Αν και είναι σημαντικό να διατηρείτε το χώμα υγρό αφού φυτέψετε τους σπόρους, το υπερβολικό πότισμα δεν είναι καλή ιδέα καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν.

Το λεμόνι είναι ένα από τα πολυτιμότερα εσπεριδοειδή στον κόσμο χάρη στις πολλές του χρήσεις στην κουζίνα καθώς και στις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Η υπέροχη ξινή του γεύση και η υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες το καθιστούν ένα ιδανικό συστατικό για κάθε είδους συνταγή και πλάνο διατροφής.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του λεμονιού είναι ότι καλλιεργείται πολύ εύκολα και είναι διαθέσιμο σχεδόν όλο το χρόνο.

Μάλιστα μπορείτε να καλλιεργήσετε μια λεμονιά ξεκινώντας από το σπόρο, αν έχετε αρκετό χώρο στον κήπο σας.

Η λεμονιά ανθίζει μόνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά αν φυτεύεται σε περιοχές όπου το κλίμα είναι ζεστό και ηλιόλουστο τον περισσότερο καιρό.

Η λεμονιά χρειάζεται πολύ απλή φροντίδα και δεν είναι απαραίτητο να είστε επαγγελματίες κηπουροί για να συλλέξετε τους καρπούς όταν έχουν ωριμάσει.

Ο ευκολότερος τρόπος να καλλιεργήσετε μια λεμονιά είναι να κόψετε ένα μόσχευμα από τη ρίζα ένα ζωντανού δέντρου. Αλλά, επειδή αυτό είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τα βήματα της καλλιέργειας μιας λεμονιάς ξεκινώντας από το σπόρο.

Πρόκειται για μια πολύ ικανοποιητική και ευχάριστη διαδικασία, όμως έχετε υπόψη σας ότι το δέντρο σας μπορεί να μην παράγει καρπούς για τρία ως έξι χρόνια. Είστε έτοιμοι;

Τα υλικά που χρειάζεστε για τη φύτευση μιας λεμονιάς

Οι σπόροι λεμονιάς μπορούν να φυτευτούν αρχικά σε μια γλάστρα και έπειτα να μεταφυτευτούν στο έδαφος του κήπου σας.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκεί πολύ, όμως τα αποτελέσματα αξίζουν την υπομονή σας.

Θα χρειαστείτε:

Ένα λεμόνι

Για να έχετε επιτυχία στη φύτευση του σπόρου της λεμονιάς είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα λεμόνι που είναι 100% βιολογικής καλλιέργειας και δεν έχει εκτεθεί σε παρασιτοκτόνα.

 Όταν το φρούτο δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας συνήθως είναι στείρο και, όσο κι αν προσπαθήσετε, απλώς ο σπόρος δεν θα μεγαλώσει.

Αν ο χώρος που διαθέτετε είναι περιορισμένος ή οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι οι βέλτιστες, συνιστούμε να επιλέξετε μια ποικιλία λεμονιάς που ονομάζεται meyer. Είναι ένα είδος μικρότερο και συχνά χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς.

Γλάστρες

Αν δεν σχεδιάζετε να φυτέψετε τους σπόρους απευθείας στον κήπο σας, βρείτε μια μικρή γλάστρα με τρύπες στον πάτο για να αποστραγγίζεται το νερό.

Η λεμονιά προτιμά το πλάτος και όχι το βάθος, επομένως προσπαθήσετε να βρείτε μια πλατιά γλάστρα.

Χώμα

Προσπαθήστε να αγοράσετε βιολογικό χώμα και μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε βιολογικό λίπασμα.

 Άφθονο ηλιακό φως

Η λεμονιά χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως, ειδικά όταν αρχίζει να βλασταίνει. Αν αποφασίσετε να τη φυτέψετε σε γλάστρα, τοποθετήστε τη σε σημείο όπου δέχεται άφθονο φυσικό ηλιακό φως.

Τα βήματα της καλλιέργειας λεμονιάς στο σπίτι

Βήμα 1

Ξεκινήστε βάζοντας χώμα στη γλάστρα σας και μουσκεύοντάς το με νερό.

Βήμα 2

Αφήστε μερικά εκατοστά απόσταση από την επιφάνεια του χώματος μέχρι το χείλος της γλάστρας.

Βήμα 3

Κόψτε το λεμόνι στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους και πιπιλίστε τους μέχρι να φύγει η γεύση.

Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι πολύ υγροί ώστε να μπορέσουν να φυτρώσουν καλύτερα.

Βήμα 4

Ανοίξτε στο χώμα μια τρύπα δυόμιση εκατοστών, βάλτε μέσα το σπόρο της λεμονιάς και σκεπάστε τον με χώμα.

Βήμα 5

Βάλτε λίγο νερό σε ένα σπρέι και μουσκέψτε το χώμα γύρω από το σπόρο.

Βήμα 6

Σκεπάστε τη γλάστρα με ένα ελαφρύ πλαστικό κάλυμμα που αναπνέει για να προστατέψετε την υγρασία του χώματος. Μπορείτε είτε να επιλέξετε κάποιο πλαστικό περιτύλιγμα ή μια σακούλα με μικρές τρύπες.

Βήμα 7

Βάλτε τη γλάστρα σε ένα ζεστό σημείο στο οποίο θα δέχεται τη μέγιστη ποσότητα ηλιακού φωτός.

Βήμα 8

Στο εξής ελέγχετε το χώμα για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει συνεχώς υγρό.

Ωστόσο αποφύγετε την έκθεση των σπόρων σε υπερβολική θερμότητα ή υγρασία επειδή μπορεί να σαπίσουν.

Βήμα 9

Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες θα αρχίσετε να βλέπετε το βλαστάρι της λεμονιάς σας να ξεφυτρώνει από το χώμα. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να αφαιρέσετε το πλαστικό κάλυμμα για να μπορέσει το φυτό να αναπνέει καλύτερα.

Βήμα 10

Ελέγχετε το φυτό σας κάθε μέρα, απομακρύνοντας τα παράσιτα και προσθέτοντας μια καλή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος για να το θρέψετε.

Μόλις είναι αρκετά μεγάλο μπορείτε να το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας και να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την ανάπτυξή του.

Επειδή ο πρώτος σπόρος δεν βλασταίνει πάντα, συνιστούμε να φυτέψετε αρκετούς την ίδια στιγμή. Έτσι θα εξασφαλίσετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε την πολύτιμη λεμονιά σας.

Δοκιμάστε το!

Πηγή