Πώς να φτιάξετε σπιτικό ξίδι

Δίνει άρωμα στα φαγητά, εξολοθρεύει τα μικρόβια και τις οσμές, αφαιρεί τους λεκέδες, διατηρεί ακμαία τα λουλούδια στο βάζο και απομακρύνει τους ενοχλητικούς επισκέπτες από τις γλάστρες. Οι λόγοι για να υπάρχει διαρκώς στο ντουλάπι σας είναι πολλοί και ο τρόπος για να το παρασκευάσετε πολύ εύκολος.

σπιτικό ξίδι 1

Ένα μπουκάλι κρασί που ξεχάστηκε ανοιχτό στον πάγκο της κουζίνας, ένα μπολ με σταφύλια που έμεινε στο ψυγείο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και μία χούφτα μακαρόνια μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά και να σας εξασφαλίσουν το ξίδι της σεζόν. Ακολουθούν τρεις πολύ εύκολες και οικονομικές συνταγές για την παρασκευή του, οι οποίες απαιτούν λίγο από τον προσωπικό σας χρόνο, αλλά και κάποια υπομονή. Για την ιστορία, το ξίδι είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης από βακτήρια του οξικού οξέος (οξοβακτηρίδια) σε αλκοόλη. Με την οξική ζύμωση τα οξοβακτηρίδια παρέχουν το ένζυμο αλκοολοξειδάση και έτσι το οξυγόνο του αέρα μετατρέπει την αιθυλική αλκοόλη σε οξικό οξύ.

Από κρασί 1η εκδοχή: Αν το βαρέλι πάρει αέρα (σε περίπτωση που έχετε βέβαια), το μπουκάλι ξεχαστεί ανοιχτό για αρκετό καιρό ή εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, το κρασί χαλά και δεν πίνεται. Από αυτό το «ξιδιασμένο» προϊόν, όπως συχνά χαρακτηρίζεται, μπορείτε να φτιάξετε πολύ απλά το δικό σας ξίδι. Τι κάνετε; Σε ένα μεγάλο δοχείο (γυάλινο, πλαστικό, αλλά όχι μεταλλικό) βάζετε το κρασί (10 lt), προσθέτετε ζεστό νερό (1,5 lt) και μαγιά ξιδιού (δηλαδή, τα κατακάθια στον πάτο του βαρελιού από το παλιό ξίδι). Μη σφραγίσετε καλά το δοχείο. Αντίθετα, φροντίστε να αερίζεται αρκετά και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου (18ο C-30o C). Σε 2 με 3 μήνες το σπιτικό ξίδι θα είναι έτοιμο.

2η εκδοχή: Αν τώρα δεν διαθέτετε μαγιά ξιδιού, ακολουθείτε ακριβώς την παραπάνω διαδικασία και στη θέση της βάζετε μία φέτα ψωμί ή 50 γραμμ. ζυμαρικά. Τα δύο τελευταία θα συντελέσουν στη ζύμωση και στη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι.

Από σταφύλια Σε μία λεκάνη ή ένα μεγάλο μπολ λιώνετε τα σταφύλια (αφού πρώτα αυτά έχουν ξινίσει). Δεν τα πολτοποιείτε, σπάτε απλώς τις ρόγες τους και τα βάζετε σε ένα δοχείο, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Σταδιακά, το σάκχαρο μετατρέπεται σε οινόπνευμα. Τα αφήνετε 1-2 μήνες και έπειτα τα σουρώνετε, πετάτε τα σταφύλια και ο χυμός πλέον είναι το ξίδι.

Tip: Εκτός από το κλασικό ξίδι, μπορείτε να παρασκευάσετε την αρωματική εκδοχή του. Προσθέστε, λοιπόν, κόκκινη καυτερή πιπεριά, ροζ πιπέρι ή εστραγκόν, δάφνη, κρεμμύδι, σκόρδο και ό,τι άλλο επιθυμεί ο ουρανίσκος σας.

Πηγή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *