Πώς να Σταματήσετε να Ξοδεύετε Χρήματα: 4 «Κόλπα» που Μπορούν να σας Βοηθήσουν!

Γνωρίζουμε ότι οι υποχρεώσεις σας είναι άπειρες, ότι έχετε να πληρώσετε έμφια, εφορία, έφκα καθώς και ολες εκείνες τις δραστηριότητες που δεν θέλουν με τίποτα τα παιδιά σας (ούτε και εσείς βέβαια) να κόψουν. Αυτά τα λίγα χρήματα, λοιπόν, που σας μένουν -αν σας μένουν, υπάρχουν τρόποι να τα βάλετε σε τάξη. 

Για να γίνετε μάστερ των οικονομκών και του μισθού σας σας δίνουμε μερικά «κόλπα» και tips που θα σας βοηθήσουν να τα βάλετε σε τάξη… και αυτά και το μέλλον σας.

Παρόλο που η πιο απλή συμβουλή που μπορεί να σας δώσει κάποιος είναι «ξοδέψτε λιγότερα και αποταμιεύστε περισσότερα», κάτι τέτοιο, γνωρίζουμε πως τη σήμερον ημέρα δεν είναι εφικτό. Με λιγα λόγια, δεν έχει καμιά εφαρμογή.

Κατανοήστε τις αγοραστικές αδυναμίες σας.

Δείτε ποιες είναι οι πολύ απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε και να σας βοηθήσουν αρκετά.

Μάθετε ποια είναι τα «ευαίσθητα σημεία σας» Όπως μαθαίνετε πώς να τρώτε σωστά, έτσι το πρώτο βήμα για να καταφέρετε να βάλετε έστω και κάτι στην άκρη είναι να καταλάβετε πού σας αρέσει να ξοδεύετε χρήματα. Κάντε, λοιπόν, πριν προβείτε στην επόμενη αγορά σας τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας:

Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;

Αν το πάρω, για πόσο καιρό θα το χρησιμοποιήσω;

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αποκτήσω; (να το δανειστώ, να το αγοράσω μεταχειρισμένο, να το πάρω μαζί με κάποιον φίλο, να το βρω κάπου αλλού φθηνότερα;)

Και αν δεν το πάρω; Θα είμαι εντάξει;

Από τις απαντήσεις σας στις παραπάνω ερωτήσεις θα καταλάβετε αν όντως θέλετε να κάνετε τη συγκεκριμένη αγορά.

Βρείτε οικονομικές εναλλακτικές στα πάντα.

Κάντε σχέδια Αν, για παράδειγμα, ξέρετε ότι ξοδεύετε αρκετά χρήματα σε μπαρ και εστιατόρια, προσπαθήστε να βρείτε πιο οικονομικές εναλλακτικές. Αντί να βγείτε έξω και να ξοδέψετε αρκετά χρήματα σε ποτά, ταξί κλπ, καλέστε φίλους στο σπίτι και οργανώστε μια βραδιά κρασιού. Αν, από την άλλη μεριά, παραγγέλνετε φαγητό απ’έξω κάθε μέρα στη δουλειά, τότε αυτό σίγουρα είναι κάτι που αν σταματήσει θα σας βοηθήσει να βάλετε στην άκρη αρκετά χρήματα. Σταματήστε να παίρνετε καφέδες απ’εξω και αρχίστε να φτιάχνετε στο γραφείο. Επίσης, κάντε έναν καλό προγραμματισμό από την Κυριακή, μαγειρέψτε όσο περισσότερο μπορείτε για την εβδομάδα που έρχεται (μπορείτε, για παράδειγμα, να φτιάξετε αρκετά μπιφτέκια και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη).

Έχετε λογαριασμούς στους οποίους καλό είναι να μην αντιστοιχούν κάρτες.

Έχετε έναν λογαριασμό χωρίς κάρτα Για να μην μπαίνετε καν στο πειρασμό να βάλετε χέρι σε κάποιους από τους λογαριασμούς σας, μπορείτε απλά να μην έχετε κάρτα που να αντιστοιχεί σε αυτούς. Έτσι, για να βγάλετε χρήματα από αυτούς θα πρέπει να πάτε στην τράπεζα. Μια ωραία ιδέα -αν ανήκετε σε αυτούς που μπορούν να βάλουν και κάτι στην άκρη κάθε μήνα- είναι να έχετε 2 λογαριασμούς. Με το που θα πληρώνετε όλες τις υποχρεώσεις του μήνα, θα μεταφέρετε τα χρήματα που έχετε αποφασίσει να βάζετε στην άκρη σε έναν λογαριασμό στον οποίο δεν θα αντιστοιχεί κάρτα και θα αφήνετε τα υπόλοιπα που θα έχετε για να τα κάνετε ό,τι θέλετε στον πρώτο λογαριασμό. Έτσι θα ξέρετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεστε.

Δεν χρειάζεστε 50 ζευγάρια παπούτσια για να είστε στη μόδα! Και με 10 μια χαρά μπορείτε να τα καταφέρετε.

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο Μπορεί να μην είσασταν φαν στην παιδική σας ηλικία αλλά τώρα ένα οικονομικό ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ. Φτιάχνετε κάθε μήνα μια λίστα όπου θα γράφετε το παραμικρό που ξοδεύετε με ακρίβεια. Έτσι στο τέλος του μήνα θα ξέρετε πού ακριβώς έχετε ξοδέψει τι. Υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα που ξοδεύονται χωρίς καν να το παίρνετε χαμπάρι. Αυτή η μέθοδος, που τη συστήνουν όλοι οι ειδικοί στα οικονομικά θα σας βάλει σε τάξη και θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.

Πηγή