Πώς Θα Πλύνετε Τα Μαξιλάρια Σας Για Να Είναι Πάντα Σαν Καινούργια! (ΜΕΡΟΣ Α’)

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο:

Ο τύπος που μπορεί να ξαπλώνει οπουδήποτε, να τοποθετεί το κεφάλι σε ο,τιδήποτε και να βυθίζεται σε ύπνο μέσα σε λίγα λεπτά – και ο τύπος που χρειάζεται το δικό του κρεβάτι, με το δικό του μαξιλάρι.

Εάν ανήκετε στην πρώτη ομάδα των ατόμων που αναφέρονται – καλό για σας! Έχετε εγγυημένο έναν ξεκούραστο ύπνο σε σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση.

Ωστόσο, αν είστε ο δεύτερος τύπος, ακόμη και μικρές αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου σας μπορούν να προκαλέσουν πολλή πίεση.

Ένα διαφορετικό στρώμα μπορεί να μοιάζει από άλλο κόσμο και ένα καινούργιο μαξιλάρι μπορεί να σας κάνει να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας για ώρες μέχρι να ξημερώσει.

Και τι γίνεται αν χυθεί ο πρωινός σας καφές πάνω στο αγαπημένο σας μαξιλάρι; Ή το κουτάβι σας περιπλανηθεί κρυφά στο κρεβάτι σας με τα λασπωμένα πόδια του;

Μπορεί το πλυντήριο ρούχων να είναι αποτελεσματικό σε κάποιους λεκέδες, αλλά τι γίνεται με τους επίμονους λεκέδες ή τα μαξιλάρια που είναι κατασκευασμένα από ευαίσθητα υλικά;

Μην πανικοβάλλεστε.

Μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος για να σας γλυτώσουμε από την ανάγκη να αγοράσετε ολοκαίνουργια μαξιλάρια και να πρέπει να τα συνηθίσετε από την αρχή. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι μπορείτε απλά να πλύνετε τα μαξιλάρια σας, ανεξάρτητα από το τι είναι κατασκευασμένα. Προχωρήστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Πλένοντας Μαξιλάρια Στο Πλυντήριο Ρούχων

Πώς Να Πλύνετε Μαξιλάρια Με Φτερά Χήνας

Εάν τα μαξιλάρια που έχετε είναι γεμισμένα με φτερά χήνας, το να τα βάλετε απλώς στο πλυντήριο δεν είναι καλή ιδέα. Το ζεστό νερό και το λάθος απορρυπαντικό μπορούν να καταστρέψουν τα φτερά, κάνοντας το μαξιλάρι ανομοιόμορφο και άβολο.

Όπως εξηγεί το howtocleanstuff.net, πρώτα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό απαλλαγμένο από λευκαντικές ουσίες και ένζυμα. Τα απορρυπαντικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για υλικά από μαλλί ή μετάξι είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση.

Βήμα 1: Τοποθετήστε τουλάχιστον δύο μαξιλάρια στο πλυντήριό σας (εάν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο).

Βήμα 2: Προσθέστε το απαλό απορρυπαντικό ρούχων και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση.

Βήμα 3: Αφήστε τα μαξιλάρια στο πλυντήριο για περίπου οκτώ λεπτά. Εάν το πλυντήριο ρούχων σας είναι γεμάτο, βεβαιωθείτε ότι τα μαξιλάρια είναι πλήρως βυθισμένα στο νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου.

Βήμα 4: Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση, ξεπλύνετε τα μαξιλάρια σε δροσερό νερό τουλάχιστον δύο φορές (τρεις φορές θα ήταν ιδανικά).

Βήμα 5: Μόλις τα μαξιλάρια ξεπλυθούν καλά, ήρθε η ώρα να τα αφήσετε να στεγνώσουν. Μην βάζετε τα μαξιλάρια που είναι γεμισμένα με φτερά στο στεγνωτήριο. Η θερμότητα μπορεί να κάνει τα φτερά να απελευθερώσουν έλαια με άσχημη μυρωδιά.

Αντ ‘αυτού, τοποθετήστε τα φρεσκοπλυμένα μαξιλάρια έξω σε σκιερό μέρος και αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά, χτυπώντας τα με το χέρι και περιστρέφοντάς τα κατά διαστήματα.

Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, κρεμάστε τα μαξιλάρια σας σε μια απλώστρα και στοχεύστε έναν ανεμιστήρα προς το μέρος τους. Τινάξτε τα με τα χέρια για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα φτερά έχουν στεγνώσει εντελώς.

Πώς Να Πλύνετε Μαξιλάρια Με Πούπουλα Χήνας

Πριν αποφασίσετε να πλύνετε τα πουπουλένια μαξιλάρια, πρέπει να ελέγξετε τις ετικέτες τους και να δείτε αν αυτή είναι μια επιλογή. Πολλά από τα μαξιλάρια αυτά είναι μόνο για στεγνό καθάρισμα και το πλύσιμό τους στο σπίτι μπορεί να τα καταστρέψει εντελώς.

Ωστόσο, εάν τα μαξιλάρια σας πλένονται, τότε ολόκληρη η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια με την προηγούμενη. Όπως εξηγεί το Good Housekeeping, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σκισίματα πριν το πλύσιμο, καθώς τα μαξιλάρια θα μπορούσαν να καταστραφούν.

Βήμα 1: Βεβαιωθείτε ότι το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων είναι απαλλαγμένο από λευκαντικά και δεν έχει ένζυμα. Ένα απορρυπαντικό για μάλλινα ή μεταξωτά είναι μια ιδανική επιλογή.

Βήμα 2: Τοποθετήστε τουλάχιστον δύο μαξιλάρια μέσα στο πλυντήριο και ρυθμίστε το νερό σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο.

Βήμα 3: Πλύνετε τα πουπουλένια σας μαξιλάρια για περίπου 8 έως 10 λεπτά, πάντα κοιτώντας εάν είναι εντελώς βυθισμένα στο νερό.

Βήμα 4: Αφού ολοκληρωθεί η πλύση, ξεπλύνετε τα μαξιλάρια τουλάχιστον δύο φορές για να βεβαιωθείτε ότι όλο το απορρυπαντικό έχει φύγει.

Βήμα 5: Τοποθετήστε τα πλυμένα μαξιλάρια στο στεγνωτήριο με μια καθαρή μπάλα του τένις (για να σπάσετε τυχόν σβώλους) και ρυθίστε το στη χαμηλή θερμοκρασία. Αφαιρέστε τα μαξιλάρια και τινάξτε τα με τα χέρια κάθε 15 λεπτά. Συνεχίστε έως ότου τα μαξιλάρια είναι εντελώς στεγνά.

Πώς Να Πλύνετε Μαξιλάρια Από Πολυεστέρα

Το πλύσιμο μαξιλαριών από πολυεστέρα απαιτεί λιγότερη ταλαιπωρία από τα μαξιλάρια με φτερά ή πούπουλα. Ωστόσο, σύμφωνα με το The Spruce, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα μαξιλάρια πολυεστέρα για τυχόν σκισίματα πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Ακόμη και μια μικρή τρύπα μπορεί να μετατραπεί σε καταστροφή εάν δεν αποκατασταθεί πριν από την πλύση.

Βήμα 1: Μόλις είστε βέβαιοι ότι τα μαξιλάρια είναι σε καλή γενική κατάσταση, τοποθετήστε τουλάχιστον δύο από αυτά στο πλυντήριο και προσθέστε λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Αν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο.

Βήμα 2: Ρυθμίστε το πλυντήριό σας σε έναν ήπιο κύκλο που χρησιμοποιεί δροσερό ή χλιαρό νερό.

Βήμα 3: Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, τοποθετήστε τα μαξιλάρια σε άλλον έναν γύρο ξεβγάλματος.

Βήμα 4: Όταν τα μαξιλάρια από πολυεστέρα πλυθούν καλά και ξεπλυθούν, τοποθετήστε τα στο στεγνωτήριο με μια καθαρή μπάλα του τένις για να σπάσετε τυχόν σβώλους. Τοποθετήστε το στεγνωτήριο στη χαμηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια τινάξτε τα με το χέρι κάθε 15 λεπτά περίπου. Συνεχίστε μέχρι να είναι εντελώς στεγνά.

Πώς Να Πλύνετε Μαξιλάρια Από Αφρό Μνήμης (Memory Foam) Στο Χέρι

Δυστυχώς, τα μαξιλάρια αφρού μνήμης είναι ο μόνος τύπος μαξιλαριού που δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Όπως εξηγεί το seegoodthings.com, το πλυντήριο είναι πολύ ‘σκληρό’ για τον λεπτό αφρό μέσα στα μαξιλάρια και η τοποθέτησή τους σε οποιονδήποτε κύκλο πλυντηρίου μπορεί να τα καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Ο μόνος τρόπος για να πλύνετε τα μαξιλάρια αφρού μνήμης είναι στο χέρι (αυτή η μέθοδος λειτουργεί επίσης εάν δεν έχετε πλυντήριο για άλλα είδη μαξιλαριών).

Βήμα 1: Γεμίστε τη μπανιέρα ή έναν μεγάλο νιπτήρα με ζεστό νερό και προσθέστε λίγο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου.

Βήμα 2: Τοποθετήστε το μαξιλάρι μέσα στην μπανιέρα και ξεκινήστε βρέχοντάς το καλά. Πιέστε και στύψτε απαλά το μαξιλάρι μέχρι να βγει όλη η βρωμιά και ο ιδρώτας, σιγουρεύοντας ταυτόχρονα ότι το απορρυπαντικό έχει εισχωρήσει καλά σε όλο το μαξιλάρι.

Βήμα 3: Μόλις είστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο της καθαριότητας, στύψτε απαλά όλο το νερό από το μαξιλάρι και γεμίστε τη μπανιέρα με φρέσκο, καθαρό νερό.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε προσεκτικά το μαξιλάρι σας μέχρις ότου βεβαιωθείτε ότι όλο το απορρυπαντικό έχει φύγει. Αυτό το βήμα πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από το ίδιο το πλύσιμο, αλλά είναι απαραίτητο το μαξιλάρι να είναι καθαρό ώστε να μην προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Βήμα 5: Μόλις είστε βέβαιοι ότι το απορρυπαντικό έφυγε, στύψτε απαλά το μαξιλάρι και τοποθετήστε το πάνω σε μια καθαρή πετσέτα. Μην τοποθετείτε μαξιλάρια αφρού μνήμης στο στεγνωτήριο. Η θερμότητα μπορεί να τα καταστρέψει ανεπανόρθωτα.

Διαφορετικά, εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε το φρεσκοπλυμένο μαξιλάρι έξω στον ήλιο, αναποδογυρίζοντάς το περιοδικά. Αφήστε το εκεί μέχρι να στεγνώσει.

Πηγή