Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα είναι ένας αρκετά εύκολος και γρήγορος τρόπος δημιουργίας νέων φυτών, καλλωπιστικών, αρωματικών ή καρποφόρων θάμνων και δέντρων. Τα μοσχεύματα είναι τμήματα βλαστών των φυτών που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ριζικό σύστημα υπό κατάλληλες συνθήκες και να δώσουν νέα φυτά που διαθέτουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τα μητρικά φυτά από τα οποία τα κόψαμε.

Πώς διακρίνονται τα μοσχεύματα ανάλογα με την εποχή που τα κόβουμε

Τα μοσχεύματα ανάλογα με την εποχή κοπής τους διακρίνονται σε τρεις βασικούς τύπους:

• Φυλλώδη μοσχεύματα

Μοσχεύματα που λαμβάνουμε από τα φυτά κατά την αρχική βλάστηση, την εποχή της άνοιξης. Πρόκειται για μαλακούς πράσινους που κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Μάρτιο ως Μάιο.

• Ημιξυλώδη μοσχεύματα

Μοσχεύματα που λαμβάνονται από τα φυτά κατά την καλοκαιρινή βλάστηση. Πρόκειται για βλαστούς που έχουν μερικώς ξυλοποιηθεί και κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Ιούνιο ως Σεπτέμβριο.

• Ξυλώδη μοσχεύματα

Μοσχεύματα που λαμβάνουμε κατά την χειμερινή περίοδο του λήθαργου των φυτών. Πρόκειται για βλαστούς που έχουν ξυλοποιηθεί και κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Οκτώβριο ως Φεβρουάριο.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα;

Επιλέγουμε δυνατούς βλαστούς που δεν έχουν άνθη και καρπούς, από υγιή φυτά και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών, λίγα χιλιοστά κάτω από το μάτι (οφθαλμό). Στη συνέχεια, απομακρύνουμε τα φύλλα, από τη βάση των μοσχευμάτων μέχρι τα 2/3 του μήκους. Βρέχουμε σε νερό τη βάση των μοσχευμάτων και την εμβαπτίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα που περιέχει τύρφη, άμμο και περλίτη και την τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον. Ποτίζουμε τα μοσχεύματα και ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα, κάθε 1-2 μέρες ανάλογα την εποχή διατηρώντας μια σχετική υγρασία. Μετά από 1-3 μήνες, το φυτό μας θα έχει ριζώσει και θα μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με μοσχεύματα

Το μέλι είναι μια φυσική ορμόνη ριζοβολίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Βέβαια, το μέλι υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα από την κανονική ορμόνη ριζοβολίας που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή