Πότε σταματάει να κολλάει η γρίπη;

Λένε πως τα μικρόβια κάνουν πάρτι εδώ και εβδομάδες, πώς να τα αποφύγεις όμως;

Βλέπεις τον συνάδελφο να τρέχει σαν σφαίρα για την τουαλέτα και μπορείς ήδη να φανταστείς τι θα ακολουθήσει. Ακούς ότι μητέρα/πατέρας/αδελφός παίζουν βόλεϊ μικροβίων και έχουν όλη την ίδια γρίπη σε μικρές παραλλαγές. Μπορείς με κάποιο τρόπο να αποφύγεις τα μικρόβια όταν σκάνε από παντού;

Για πόσο καιρό ένα κρύωμα είναι μεταδοτικό;

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως ένα κρύωμα μπορεί να γίνει μεταδοτικό πριν καν αρχίσεις να παρουσιάζεις συμπτώματα και πως καθώς αυτά εμφανίζονται, είσαι πρακτικά μια εστία μικροβίων για τους γύρω σου.

Χρειάζεσαι περίπου 24 μέχρι 72 ώρες ώστε το κρύωμα σου να εξελιχθεί σε μια κατάσταση όπου η μύτη σου είναι βουλωμένη και τρέχει σαν ποτάμι.

Ένα κοινό κρύωμα είναι αρκετά πιθανό να γίνει μεταδοτικό μέσα στις 2-3 μέρες από το ξεκίνημα της ιογενούς μόλυνσης και λιγότερο πιθανό μετά το πέρας μιας εβδομάδας, όταν και τα συμπτώματα έχουν πια υποχωρήσει πλήρως.

Πότε μπορείς να πεις «Μην ανησυχείτε, δεν κολλάει»

Ποτέ. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να γνωρίζεις πόσο κολλητικό είναι το κρύωμα σου και ποια στελέχη του ιού θα κολλήσουν τους γύρω σου, εκτός αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει πλήρως και έχουν περάσει αρκετές μέρες.

Το «δεν κολλάει» είναι τόσο αληθινό όσο και το τηλεφώνημα που περιμένεις να σου στείλει για να βγείτε, ενώ σε έχει δει να κάνεις 8πλό φτέρνισμα. Κοιμήσου, δεν θα πάρει.

Πώς να μην κολλήσεις το κρύωμα κάποιου άλλου;

Πλένε τα χέρια σου. Με σαπούνι και νερό, δίνοντας έμφαση στα ακροδάκτυλα, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.Μην αγγίζεις τον εαυτό σου. Δηλαδή μην αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη, το στόμα σου αν δεν έχεις αρχικά πλυθεί. Αν έχεις ώρα να πλύνεις χέρια, μήπως να τα πλύνεις ξανά;

Απόφυγε τις συναντήσεις με πολλούς (άρρωστους) ανθρώπους. Δεν είναι τόσο ο κρύος καιρός, όσο οι πολυάριθμες παρέες/ομάδες που όταν αρρωστήσει ένας, ανταλλάσσουν τα μικρόβια του σαν να παίζουν πάσες σε αγώνα βόλεϊ.

 

Πηγή