Πόσα αβγά την εβδομάδα μπορούμε να τρώμε;

Πέρα από την κακή τους φήμη, έχει αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα τα αβγα δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη.

Τα αβγά αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές θρεπτικών συστατικών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που μπορεί να αποκτήσει το σώμα μας. Περιέχουν κυρίως βιταμίνη Α, D και Β12. Επιπλέον, το φώσφορο και το σελήνιο είναι δυο από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται σε αυτά, αν και το χρώμα του κελύφους δεν έχει καμία σχέση με την θρεπτική τους αξία. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα. 

Πέρα από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα υγιεινά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αβγά είναι μια άμεσα διαθέσιμη και προσιτή πηγή τροφής. Έχουν ειπωθεί πολλά αρνητικά πράγματα, θεωρώντας ότι είναι επιβλαβή για την καρδιά και μεταβάλουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτές οι θεωρίες είναι ψευδείς και ότι τα αβγά στην πραγματικότητα δεν ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Επομένως, πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα; Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά και τα άτομα μετρίου αναστήματος, που είναι υγιή αλλά δεν είναι τόσο σωματικά δραστήρια θα πρέπει να τρώνε μόνο τρία με τέσσερα αβγά την εβδομάδα. Τα σωματικά δραστήρια άτομα που βρίσκονται σε καλή φόρμα μπορούν να τρώνε τουλάχιστον εφτά αβγά, αν και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γενικευθεί καθώς ορισμένες παθήσεις δεν επιτρέπουν την τόσο συχνή κατανάλωση αβγών. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον πεπειραμένο και αξιόπιστο θεράποντα γιατρό. 

 Ποιά άτομα πρέπει οπωσδήποτε να τρώνε αβγά;

Τα αβγά προσφέρουν πολλά οφέλη στις εγκύους, καθώς περιέχουν μια βιταμίνη που ονομάζεται χολίνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Παράλληλα αποτελούν την καταλληλότερη τροφή για ηλικιωμένα άτομα που μπορεί να έχουν χάσει την διάθεσή τους για φαγητό. Τα αβγά διαθέτουν ένα σημαντικό ποσό βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και πρωτεϊνών, που είναι άκρως απαραίτητα για το σώμα.

Ποιες είναι οι ιδιότητες των αβγών;

Τα ασπράδια των αβγών επίσης περιέχουν βιταμίνες, παρά το γεγονός ότι αποτελούνται κατά 90% από νερό .

 • Μια από τις πιο σημαντικές ιδιότητες των αβγών είναι ότι δεν περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών, αλλά ούτε και πολλές θερμίδες ή αυξημένη χοληστερίνη.
 • Περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα σιδήρου το οποίο μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της αναιμίας που προέρχεται από την έλλειψη αυτού του μεταλλικού στοιχείου.
 • Περιέχουν ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθούν την σωστή επούλωση των ουλών. Περιέχουν επίσης μια μεγάλη ποσότητα ψευδάργυρου ο οποίος βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης, που είναι ζωτικής σημασίας για την διαδικασία της ανάπτυξης.
 • Η περιεκτικότητά τους σε φώσφορο τα καθιστά απαραίτητα για υγιή επιδερμίδα, οστά, και δόντια και παράλληλα ιδανικά για την φυσική αντοχή των αθλητών και την υγεία του εγκεφάλου.
 • Η βιταμίνη Α που περιέχεται στα αβγά βοηθά στην πρόληψη πολλών προβλημάτων όρασης αυξάνοντας την άμυνα του οργανισμού και παρέχοντας αντικαρκινικές ιδιότητες.
 • Τα αβγά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β5, παντοθενικό οξύ, σημαντικό για την πρόληψη ή τον έλεγχο περιόδων στρες ή ημικρανιών, ενώ παράλληλα βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης.
 • Είναι χρήσιμα για την υγεία των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Β7. Επίσης έχουν την δυνατότητα να μειώνουν και να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 • Η βιταμίνη Β9, γνωστή και ως φολικό οξύ, είναι ένα ακόμα συστατικό των αβγών, το οποίο μπορεί να αποκρούσει τις βλαβερές συνέπειες ορισμένων φαρμάκων, του καπνού και του αλκοόλ.
 • Έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.
 • Τα αβγά αποτελούν επίσης μια καλή πηγή λεκτίνης, ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό το οποίο τροφοδοτεί το σώμα με χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, νεφρικές ή ηπατικές ασθένειες, σταδιακή απώλεια μνήμης, αργή ανάπτυξη, και υπέρταση, μεταξύ άλλων επιπλοκών για την υγεία.
 • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα μαγειρέψετε. Αποτελούν την αγαπημένη τροφή πολλών ηλικιωμένων ατόμων αλλά και παιδιών. Μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αν και είναι ιδανικά για το πρωινό χάρη στην απαραίτητη ενέργεια που μπορούν να σας προσφέρουν, έτσι ώστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με περισσότερο ενθουσιασμό. Μην φοβάστε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, δεν θα το μετανιώσετε!

Πηγή