Πρόληψη των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες

Τα συμπτώματα των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες διαφέρουν από αυτά των ανδρών, έτσι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια ώστε να δράσουμε γρήγορα.

Συνήθως συσχετίζουμε την καρδιακή νόσο με τους άνδρες, αλλά τα τελευταία χρόνια θεωρείται μια από τις βασικές αιτίες θανάτου για τις γυναίκες. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για  ορισμένους τρόπους πρόληψης των καρδιακών προσβολών  στις γυναίκες.

Καρδιακή υγεία των γυναικών

Είστε γυναίκα; Πώς είναι η υγεία της καρδιά σας; Έχετε την ηλικία σας κατά νου. Όσο πιο σύντομα αρχίσουμε να φροντίζουμε αυτό το ζωτικό όργανο, τόσο περισσότερο θα συνεχίσει να μας δίνει ζωή. Σε αυτό το σημείο προφανώς θα αναρωτιέστε γιατί το ποσοστό των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες έχει αυξηθεί πρόσφατα όμως η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα σχετικά με την καρδιά.

Θα εξηγήσουμε:

  • Έντονο πίεση και  προβλήματα άγχους: Αυτό είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Οι γυναίκες έχουν πολλαπλές ευθύνες: ανατροφή παιδιού, μια δουλειά, φροντίδα των ηλικιωμένων… Πολλές γυναίκες φέρουν τα καθήκοντα μιας πλήρους απασχόλησης φροντίζοντας για τους άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που λέμε σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς», ένα πρόβλημα σχετικό με το άγχος που γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικό.
  • Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής είναι διαφορετικά στις γυναίκες  σε σχέση με τους άντρες. Τα συμπτώματα συχνά αναγνωρίζονται πιο εύκολα στους άντρες: ακαμψία του βραχίονα και δύσπνοια. Από την άλλη πλευρά όμως, με τις γυναίκες δεν είναι τόσο ευδιάκριτο. Νιώθουμε κουρασμένες κι έχουμε μερικές ενοχλήσεις και πόνους που δεν φαίνονται να είναι κάτι το σοβαρό, χωρίς καν να το σκεφτούμε αυτό θα μπορούσε να είναι η καρδιά.
  • Ένα άλλο αναπάντεχο γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να καπνίζουν πολύ περισσότερο από τους άντρες. Ένας πολύ επικίνδυνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε μια καρδιακή προσβολή ή σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αργά ή γρήγορα.

 Μάθετε να φροντίζετε την καρδιά σας

1 . Μάθετε να ελέγχετε την πίεση και το άγχος

Μια από τις βασικές αιτίες καρδιακών προσβολών είναι το άγχος. Το άγχοςπου είναι αδύνατο κάποιος να το διαχειρισθεί. Κρατείστε αυτό στο μυαλό σας κι αρχίστε να σκέφτεστε τις δικές σας ανάγκες. Προφανώς, υπάρχουν τομείς της ζωής σας που δεν μπορείτε να παραμελήσετε: οικογένεια, εργασία, δουλειές σπιτιού… αλλά βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας κι απολαύστε την ζωή σας. Να θέσετε προτεραιότητες, γαλουχήστε την αυτοεκτίμηση σας, να θέσετε όρια για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια… να ακούτε τα συναισθήματά σας και να ενθουσιάζεστε με τη ζωή, ξυπνώντας κάθε μέρα με ένα χαμόγελο. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστήσει για τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη του άγχους.

2 . Να ελέγχετε το βάρος σας προσέχοντας τι τρώτε

Μια άλλη ζωτική συμβουλή: αποφύγετε την αύξηση βάρους. Όταν πάρουμε βάρος και το σώμα μας πιέζεται να σηκώσει υπερβολικό λίπος, η υγεία μας καταλήγει να πλήττεται. Το λίπος μπλοκάρει τις φλέβες και τις αρτηρίες, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει φυσιολογικά. Η καρδιά επίσης πάσχει από αυξημένη αρτηριακή πίεση κι ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης… μετατρέποντας την καρδιά σε μια ωρολογιακή βόμβα, περιμένοντας να εκραγεί.

Απομακρύνεται τα λίπη από την διατροφή σας, μαζί με το αλάτι. Να τρώτε φρέσκα φρούτα, περισσότερες φυτικές ίνες και δημητριακά: να πίνετε περισσότερο νερό και φυσικούς χυμούς. Ένα ενδιαφέρον γεγονός που αξίζει να θυμάστε: μια μελέτη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ βρήκε ότι μια διατροφή με κόκκινα φρούτα μείωσε τα καρδιακά προβλήματα κατά 30% περίπου.

Εάν είναι διαθέσιμα στην πόλη σας ή στην τοπική σας αγορά, προσπαθήστε να προμηθευτείτε φρούτα όπως φράουλες, μύρτιλα, σμέουρα, δαμάσκηνα ή φραγκοστάφυλα: είναι όλα πολύ υγιεινά και θα βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας. Είναι κάτι νόστιμο που αξίζει να δοκιμάσετε.

3 . Μια ελαφριά άσκηση

Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο κάθε μέρα και να δουλεύετε τους γλουτούς και τους κοιλιακούς σας, καθώς μια απλή αεροβική άσκηση είναι αρκετή για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας τον καρδιακό παλμό.

Ένας πολύ υγιεινός τρόπος για να ασκηθείτε είναι να πηγαίνετε για περπάτημα κάθε πρωί. Μισή ώρα περπάτημα όχι μόνο βελτιώνει τον μυϊκό τόνο της καρδιάς, αλλά  και την κινητικότητα των αρθρώσεων κι αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό. Είναι πραγματικά υγιεινό κι απολαυστικό.

4 . Έχετε την κακή συνήθεια του καπνίσματος;

Εάν ανήκετε στην αυξανόμενη ομάδα των γυναικών που καπνίζουν, τώρα είναι η ώρα να το σταματήσετε. Όχι μόνο για σας και την υγεία σας, αλλά για την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων και των υπολοίπων. Να έχετε κατά νου ότι αργά ή γρήγορα η υγεία σας πρόκειται να κλονισθεί, θα έχετε προβλήματα αναπνοής, τα πνευμόνια σας θα νοσήσουν κι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο θα είναι υψηλότερος. Αξίζει όλα αυτά να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σας; Σταματήστε το κάπνισμα τώρα κι απολαύστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή