Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί;

Το ψωμί και τα δημητριακά αποτελούν  βασικό τμήμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποφασίζουν να μην καταναλώνουν ψωμί για να χάσουν βάρος, αλλά οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι σωστό. Το ψωμί προσφέρει φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, που είναι απαραίτητα για το σώμα σας. Πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ο καλύτερος τύπος ψωμιού και να το καταναλώνετε με ισορροπημένο τρόπο.

Αρκετές δίαιτες  σας κάνουν να προσπερνάτε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για σας: βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί δεν σας δίνουν μόνο φυτικές ίνες, αλλά και αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία… Μια καλή διατροφή θα πρέπει πάντα να έχει ποικιλία και το ψωμί είναι και αυτό ευεργετικό για τον οργανισμό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές παραμέτρους.

 Το Ψωμί Παχαίνει;

Είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρείτε μια ισορροπία σε ό,τι τρώτε. Για παράδειγμα, το να τρώτε ένα πορτοκάλι ή ένα μήλο την ημέρα είναι πολύ υγιεινό, αλλά αν τρώτε 5 πορτοκάλια, τα επίπεδα του σακχάρου σας θα αρχίσουν να ανεβαίνουν κι αυτό δεν θα είναι υγιεινό για σας. Με το ψωμί, θα συμβεί το ίδιο πράγμα.

Το ψωμί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, δεν σας κάνει να παίρνετε απαραίτητα βάρος. Ποια είναι όμως η συνιστώμενη ποσότητα; Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η φυσιολογική ποσότητα είναι τα 250 γραμμάρια. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε ότι 100 γραμμάρια άσπρου ψωμιού έχουν 290 θερμίδες κι 100 γραμμάρια ψωμιού ολικής αλέσεως έχουν 243 θερμίδες. Έτσι, το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν το ψωμί συνδυάζεται με κάτι άλλο. Θα πρέπει να είστε μετριοπαθείς και να μην το παρακάνετε με το βούτυρο και τα αλλαντικά.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί;

Το κομμένο σε φέτες ψωμί συνιστάται λιγότερο. Έχει περισσότερα λιπαρά, σάκχαρα και πρόσθετα, ώστε να μένει φρέσκο για περισσότερο χρόνο. Είναι λιγότερο υγιεινό από το κλασικό ψωμί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει  ότι είναι κακό, απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε μικρότερες ποσότητες από αυτό.

Το πιο υγιεινό ψωμί είναι αυτό με τους πιο πολλούς σπόρους και είναι φτιαγμένο 100% από αλεύρι σίτου. Ρίξτε μια ματιά στα συστατικά για να το διαπιστώσετε. Είναι επίσης σημαντικό το ότι περιέχει μια καλή ποσότητα δημητριακών. Για να το καταλάβετε, δείτε την σύνθεση των σπόρων: Πίτουρο: το εξωτερικό μέρος του σπόρου, περιέχει βιταμίνη Β, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Φύτρα: το τμήμα του φυτού το οποίο αναπτύσσει νέα φυτά, περιέχει βιταμίνη Β, μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες. Ενδοσπέρμιο: το εσωτερικό τμήμα του σπόρου με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Οι πιο υγιεινοί τύποι ψωμιών

 Ψωμί Ολικής Άλεσης

Το ψωμί ολικής άλεσης είναι ο πιο κοινός τύπος ψωμιού που πωλείται περισσότερο. Περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες και βοηθάει την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέους εντέρου.

Θα πρέπει να ελέγχετε ότι είναι ολικής άλεσης κι ότι έχει αλεύρι σίτου  διότι  είναι εφικτή η μείξη του με άλλα είδη αλεύρων που δεν είναι τόσο υγιεινά. Αυτό μπορείτε συνήθως να το διαπιστώσετε με την πρώτη ματιά. Απλώς να προτιμάτε τα είδη ψωμιού που είναι σκούρα γιατί αυτά είναι που περιέχουν λιγότερα συντηρητικά και λιγότερες πρόσθετες ύλες. Πρόσφατα, ξεκίνησε να πωλείται ένας νέος τύπος ψωμιού ολικής από λευκό σιτάρι, το οποίο φτιάχνεται από λευκό σιτάρι αντί κόκκινο. Αυτή είναι επίσης μια καλή επιλογή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πάντα τι συστατικά έχει το ψωμί.

Ψωμί από Βρώμη

Το ψωμί από βρώμη είναι επίσης δημοφιλές και υγιεινό. Συνήθως συνδυάζεται με το αλεύρι σίτου, το οποίο το κάνει ελαφρύτερο και γευστικότερο και λιγότερο ξηρό.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι το ψωμί από βρώμη περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την μείωση της χοληστερίνης.

Ψωμί Σικάλεως

Το ψωμί σικάλεως δεν είναι τόσο κοινό όσο το ολικής αλέσεως. Η γεύση του δεν αρέσει σε πολλούς ανθρώπους, έχει λιγότερο πωλήσεις και  ίσως να μην γνωρίζετε ότι είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή.

Προφανώς έχει την καλύτερη σύσταση. Πρόκειται για έναν πολύ γευστικό τύπο ψωμιού που έχει ωραίο άρωμα, το οποίο συνδυάζεται πολύ καλά με το γλυκό όσο και με το αλμυρό. Είναι πολύ ωραίο για πρωινό: μια φέτα με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, για παράδειγμα, έχει μια καλή δόση ενέργειας, φυτικών ινών και βιταμινών.

Περιέχει τις πιο πολλές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί ένα εξαίσιο μείγμα σιδήρου και βιταμίνης Β που φροντίζουν την υγεία σας και την υγεία αυτών που αγαπάτε. Προσπαθήστε να το συμπεριλάβετε στην διατροφή σας. Θα σας βοηθήσει να μην αυξήσετε το βάρος σας και θα ξέρετε ότι είναι η πιο υγιεινή και πιο γευστική επιλογή.

Πηγή