Περνάς πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή και σε πονάνε τα μάτια σου; Τα κορυφαία tips που θα σε βοηθήσουν..

Πόσες ώρες περνάς μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου, είτε δουλεύοντας, είτε διαβάζοντας, είτε απλά χαζεύοντας; Το ήξερες πως μπορεί να είναι επίπονο μέχρι και  επικίνδυνο και  για τα μάτια και την όρασή σου;

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας μια οθόνη, είτε αυτή λέγεται υπολογιστής, είτε κινητό, όμως κατά  αυτό μπορεί να επηρεάσει  αρνητικά την υγεία των ματιών μας;

Οι ειδικοί εξηγούν πως τα μάτια μας από κατασκευής τους δεν είναι φτιαγμένα για να κοιτάνε για τόση πολύ ώρα μια φωτεινή επιφάνεια που -συνήθως- βρίσκεται μερικά εκατοστά από το πρόσωπό μας, με αποτέλεσμα  περισσότεροι από το 70% να εμφανίζουν προβλήματα όρασης όπως το «Οπτικό σύνδρομο υπολογιστών» (Computer Vision Syndrome).

Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (Computer Vision Syndrome-CVS) ταλαιπωρεί όσους βρίσκονται καθηλωμένοι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του  υπολογιστή τους στο γραφείο, όπως επίσης και άτομα που δηλώνουν εθισμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κύρια συμπτώματα του είναι τα ξηρά και κουρασμένα μάτια, η θολή όραση, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στον αυχένα, ενώ μακροπρόθεσμα το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικά προβλήματα ή σε αλλοιώσεις στην όραση (όπως μυωπία) .

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να ξεκουράσεις τα μάτια σου και να τα προφυλάξεις;

1. Χαμήλωσε τη φωτεινότητα της οθόνης σου: Το έντονο και αφύσικο λευκό χρώμα της οθόνης μπορεί να είναι το καλύτερο για ανάγνωση κειμένων, αλλά κουράζει το μυαλό και ταλαιπωρεί το μάτι σου χωρίς να το καταλάβεις.

2. Άλλαξε την οθόνη του υπολογιστή σου από CRT σε LCD (υγρών κρυστάλλων) καθώς οι συγκεκριμένες οθόνες είναι πολύ πιο ξεκούραστες για το μάτι.

3. Μεγάλωσε τη γραμματοσειρά του κειμένου που γράφεις για να διευκολύνεις το μάτι σου να εστιάσει σωστά στο κείμενο μπροστά του.

4. Μην διαβάζεις όλα τα κείμενα, ειδικά τα μεγάλα, κατευθείαν από την οθόνη. Εκτύπωσέ τα και διάβασέ τα με την ησυχία σου.

5. Φρόντισε να κάθεσαι σωστά, με τη πλάτη τεντωμένη, ώστε να μην ασκείς πίεση στη μέση και τον αυχένα σου (ο οποίος με τη σειρά του θα σου δημιουργήσει πονοκέφαλο) και την οθόνη λίγο πιο χαμηλά από την ευθεία των ματιών σου.

6. Κάνε τακτά διαλείμματα (ανά 60 λεπτά το maximum). Είτε σήκω από το γραφείο σου και κάνε διάλειμμα για φαγητό ή απλή κουβεντούλα με τους συναδέλφους σου, μεσημεριανό (θα κάνεις χάρη και στη σιλουέτα σου) είτε αν δεν προλαβαίνεις, τουλάχιστον άσε το βλέμμα σου να περιπλανηθεί λίγο πιο μακριά από την οθόνη του υπολογιστή. Η αλλαγή στην εστίαση θα ξεκουράσει τους μυς των ματιών σου.

7. Να θυμάσαι να ανοιγοκλείνεις τα μάτια. Μη το γελάς, ξέρεις πόσες φορές «ξεχνιόμαστε» και δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας όσο πρέπει με αποτέλεσμα να ξηραίνονται; Αν νιώσεις τα μάτια σου ξηρά, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε αυτό και στην κούραση . Έχε μαζί σου ένα μπουκαλάκι από συνθετικά δάκρυα που θα υγράνει τα μάτια σου, μέχρι να υποχωρήσει ο ερεθισμός.

Πηγή