Περέκ, η ποντιακή πίτα με το υπερτράγανο φύλλο της που σπάει σε χιλιάδες «κρακ» σε κάθε μπουκιά

Υλικά για 5-6 άτομα

5 φύλλα περέκ*

300 γρ. μαλακιά φέτα σπασμένη σε κομματάκια

200 γρ. βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση

Κάτω από τη βρύση ή σε μια λεκάνη με νερό, βρέχουμε τα φύλλα. Δεν τα ραντίζουμε ούτε τα μουλιάζουμε. Τα βρέχουμε όμως καλά σε όλη τους την επιφάνεια και από τις δυό πλευρές. Αν σπάσουν, δεν πειράζει καθόλου. Τα βάζουμε κομματάκια. Με ένα μαγικό τρόπο, στο ψήσιμο η πίτα θα ενοποιηθεί.

Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ένα φύλλο.

Σκορπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια και τοποθετούμε βρεμένο και το δεύτερο φύλλο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το τρίτο φύλλο.

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα στον πάτο.

Με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζουμε τα φύλλα, όπως στην ομελέτα.

Σκορπάμε πάνω τους τη φέτα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.

Σκορπάμε κομματάκια βούτυρο και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο.

Βουτυρώνουμε.

Μόλις πάρει χρώμα ο πάτος, γυρίζουμε και πάλι την πίτα με το πιάτο.

Μόλις πάρει χρώμα, σερβίρουμε!

Tip

*Αν θέλουμε, μπορούμε να ψήσουμε την πίτα και στο φούρνο αφού βουτυρώσουμε καλά το ταψί, την επιφάνεια και όλα τα φύλλα ανάμεσά τους, στους 180 βαθμούς.

*Μαζί με τη φέτα μπορούμε να βάλουμε και άλλα τριμμένα τυριά και να αρωματίσουμε με φρέσκο ή ξερό δυόσμο.

*Τα φύλλα περέκ ζυμώνονται μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονται στο σάτζ, μια λαμαρίνα που μπαίνει πάνω στη φωτιά του τζακιού, μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς. Έτσι αφυδατωμένα, σαν δαντελένιες γαλέτες, συντηρούνται ως και ένα χρόνο. Στην πόλη τα βρίσκουμε πια σε όλα τα νεομπακάλικα, τα μπακάλικα με ποντιακά προϊόντα και σε πολλά κρεοπωλεία.

Πηγή