Πασατέμπος! – Απίστευτα Οφέλη Για Την Υγεία Και Πώς Να Τον Εντάξετε Στη Διατροφή Σας

Διατροφική ανάλυση

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) , περίπου δύο κουταλιές της σούπας πασατέμπος (σπόροι κολοκύθας) αποδίδουν 125 θερμίδες και περιέχουν 15 γραμμάρια υδατανθράκων (0 γραμμάρια ζάχαρη και 5 γραμμάρια φυτικών ινών ) και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης καθώς και το 5% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο.

Επιπλέον, οι σπόροι κολοκύθας είναι πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 74 mg μαγνησίου, περίπου το 1/4 της ημερήσιας συνιστώμενη ποσότητας.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της τροφής και της σύνθεσης των λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Το μαγνήσιο συμμετέχει στην νευρομυϊκή μετάδοση και τη δραστηριότητα αλλά και τη χαλάρωση των μυών.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου, ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ηλικιωμένους πληθυσμούς, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, τη στεφανιαία νόσο και την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο ακόμα, είναι σημαντικό για το σχηματισμό των οστών.

Οι υψηλές προσλήψεις μαγνησίου συνδέονται με μεγαλύτερη πυκνότητα των οστών και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Για κάθε αύξηση 100 mg / ημέρα στην πρόσληψη μαγνησίου, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά περίπου 15%. Με την πρόσληψη 365 mg μαγνησίου ανά ημέρα έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνεται το προφίλ των λιπιδίων.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός έχει οφέλη τόσο για την καρδιά όσο και για το ήπαρ.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων καθώς επίσης και την αθηροσκληρωτική πλάκα, ενώ συμβάλουν στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και στην ήπια μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Επιπροσθέτως, οι σπόροι κολοκύθας είναι μια πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Neuroscience έδειξε ότι η κατανάλωση τρυπτοφάνης από ένα σπόρο κολοκύθας μαζί με μια πηγή υδατάνθρακα (πχ βραστή πατάτα) μπορεί να συγκριθεί με τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής ποιότητας της τρυπτοφάνης για τη θεραπεία της αϋπνίας.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ακόμα πλούσιοι σε ψευδάργυρο που είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των λοιμώξεων της μήτρας. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των γυναικών παγκοσμίως έχουν ανεπαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου.

Πώς να ενσωματώσετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας

· Σαλάτες με σπόρους κολοκύθας.

· Κάντε σπιτική μπάρα με ένα μείγμα από καρύδια , σπόρους κολοκύθας και αποξηραμένα φρούτα.

· Αλείψτε τους σπόρους κολοκύθας με ελαιόλαδο , προσθέστε κύμινο και σκόρδο και ψήστε ελαφρώς.

· Φτιάξτε το δικό σας «βούτυρο» από σπόρους κολοκύθας.

Πηγή