Παρασιά από χώμα – νερό & άχυρο Δείτε την κατασκευή βήμα βήμα

Μια εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα δούμε σήμερα !! Απαραίτητες προϋποθέσεις να “πιάνουν” λίγο τα χέρια μας,…. να μη “φοβηθούμε” να λερώσουμε τα χέρια μας…. και να διαθέτουμε και το απαραίτητο “μεράκι” μας !!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :

1) Χώμα

2) Νερό

3) Άχυρο

Το χώμα πρέπει να είναι πλούσιο σε άργυλο (αργυλόχωμα), και υπάρχει σχεδόν παντού εκεί έξω ! Μπορείτε να ρωτήσετε παλαιότερους ανθρώπους της περιοχής σας να σας υποδείξουν που θα βρείτε !! Πιστέψτε αυτό έκανα και εγώ. Πήγα στο χωριό και αφού τους είπα τι θέλω να φτιάξω, μου είπαν σε ποια σημεία έχει αργυλόχωμα. Από τα σημεία αυτά έφτιαξαν οι περισσότεροι στο χωριό, τους δικούς τους φούρνους !!

Θα προσπαθήσω με την δική μου “πρώτη εμπειρία” με την περισυλλογή του χώματος να σας περιγράψω πως θα καταλάβετε ότι έχετε στα χέρια σας το σωστό χώμα  !!

Εκ πρώτης παρατήρησα ότι το συγκεκριμένο χώμα έχει παράξενο χρώμα “πορτοκαλοκίτρινοκόκκινο” !! Εμείς εδώ στην Κρήτη το ονομάζουμε “κουμουλιάς” και όταν έχει βρέξει πολύ, κολλάει απίστευτα και στα χέρια έχει μορφή χυλού !!! Κάπως έτσι τέλος πάντων αν το περιγράφω σωστά !!

Επίσης αν δημιουργήσετε μια μπάλα λάσπης από το συγκεκριμένο χώμα και γυρίσετε την παλάμη σας ανάποδα το χώμα ΔΕΝ θα πέσει !!

Πάμε τώρα στο άχυρο !!

Τα άχυρα γνωρίζουμε πως τα χρησιμοποιούσαν από παλιά στα κονιάματα, για να δέσει καλά ο πηλός !! έτσι και εδώ λοιπόν χρειαζόμαστε το άχυρο για αυτόν τον σκοπό !!! Ενημερωτικά να σας πω ότι παλαιότερα όταν έφταναν στο τελικό χέρι-στρώσης πηλού της κατασκευής χρησιμοποιούσαν μέχρι και κατσικότριχες !!!!

Πάμε τώρα και στην μήξη των υλικών μας !! Για την κατασκευή της παρασιάς μου υπολογίστε 4-6 κουβάδες χώμα & 1 κουβά άχυρο !!

Αρχικά κοσκινίζουμε το χώμα ώστε να απομακρύνουμε τυχόν πετραδάκια ξυλαράκια κ.α. σαθρά υλικά !!

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι ναύλο και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον πηλό μας πλάθοντας με τα χέρια ή πατώντας με τα γυμνά πόδια μας μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές υλικό. (Εγώ την παρασιά την έφτιαξα σε 2 δόσεις που λέμε λόγω του ότι δεν γνώριζα εξ’ αρχής πόσο χώμα θα χρειαστώ , και αναγκάστηκα να φέρω 2 φορές από το χωριό !!)

Προσθέτουμε το άχυρο και συνεχίζουμε το…. “ζύμωμα” της λάσπης !! Πρέπει να είναι συμπαγής η “ζύμη” μας !!

Αφού έχουμε λοιπόν έτοιμο τον πηλό μας ξεκινάμε χωρίς κανένα καλούπι , παρά μονο το σχέδιο στο μυαλό μας !! Έκοψα ένα κομμάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης  στο σχήμα που βλέπεται !! Δείτε σε φώτο παρακάτω πως ακριβώς βγήκε εμένα και προχωρήστε και εσείς !!

Για να δώσουμε λεία επιφάνεια στον πηλό μας , βρέχουμε τα χέρια μας και καλλωπίζουμε την κατασκευή μας !!

*αααα…. εδώ να πω ότι ήταν λάθος μου η τρύπα που άφησα στην πίσω μεριά πιστεύοντας ότι θα ήταν απαραίτητη για να φεύγει ο καπνός !! Τελικά δεν χρειάζεται και την έκλεισα αργότερα !!

Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή μας , αφήνουμε την παρασιά μας να στεγνώσει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες !! Κατά την διάρκεια του στεγνώματος θα παρατηρήσετε σκασίματα – ρωγμές επιφανειακά και αυτό είναι απολύτος φυσιολογικό !! Έχουμε κρατήση μισό κουβά χώμα από τον οποίο θα κάνουμε της επιφανειακές επιδιορθώσεις με τον γνωστό πλέων τρόπο !! προσθέτουμε ελάχιστο πηλό (χωρίς άχυρο), και με βρεγμένο χέρι απλώνουμε ομοιομορφα !! μέρα με την μέρα ο φούρνος στεγνώνει και τα σκασίματα μηδενίζονται !!

Αφού φτιάξετε την δική σας παρασιά – πυρομάχη από φυσικά υλικά, ξεκινήστε τώρα την αναζήτηση για τα κατάλληλα σκεύη ψησίματος που δεν θα σας πειράξει το…. μαύρισμα τους !! Εμείς τα λέμε… “μουζοτσίκαλα & μουζοτίγανα” !! 

Πηγή