prasotiropita

Παραδοσιακή πρασοτυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο!

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 1/2 ποτήρια νερό
  • 1/4 φλιτζ. καφέ ξύδι
  • 1/2 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει για μία μαλακή ζύμη(να μην κολλάει στα χέρια)

    Για τη γέμιση

  • 1 κιλό πράσσα
  • 700 γ.ρ  τυρί φέτα
  •  λάδι
  •  1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

    Εκτέλεση Συνταγής

    Προετοιμασία γέμισης

    1. Καθαρίζουμε τα πράσα, και τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κομματάκια.

    Αν το πράσινο μέρος των πράσων είναι πολύ τραχύ, χρησιμοποιούμε μόνο το λευκό.   Αφού τα πλύνουμε πολύ καλά τα βάζουμε με το νερό που θα κρατήσουν στο πλύσιμο σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο λάδι, στην αρχή σε μεγάλη θερμοκρασία. Μόλις αρχίσουν να «τσιτσιρίζουν» χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να μαραθούν και τέλος  τα στραγγίζουμε πολύ καλά.

    2.Σε ένα μπολ σπάμε σε κομμάτια τη φέτα προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε το μίγμα

    3.Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τα πράσα  με το μίγμα την φέτα

pita

Προετοιμασία φύλλου πιίτας

1.Συγκεντρώνουμε τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε μια λεκάνη. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα χέρια μας εύκολα

2. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και κατόπιν, συνεχίζουμε. Κάνουμε 10 μπαλίτσες τη ζύμη μας. Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φύλλο που να είναι αρκετά λεπτό και στρώνουμε τα 5 φύλλα ένα ένα σε ένα στρόγγυλο λαδωμένο ταψί. Σε κάθε φύλλο που απλώνουμε ρίχνουμε λίγο σπορέλαιοmaxresdefault

3. Μόλις τελειώσουν τα 5 φύλλα που βάλαμε κάτω ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού. Πάνω από τη γέμιση επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (στρώνουμε ένα ένα και ρίχνουμε  λίγο σπορέλαιο) με τα υπόλοιπα 5 φύλλα που έχουμε.

4. Με τα δάχτυλά μας κλείνουμε τα πλαϊνά της πίτας για να μην βγει έξω η γέμισή μας.  Χαράζουμε, (όταν χαράζουμε δεν ακουμπάει ποτέ το μαχαίρι κάτω στο ταψί) ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κομμάτια.

5. Πάνω από την πίτα ρίχνουμε  λίγο σπορέλαιο ακόμα την χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Καλή σας όρεξη!

Συνταγή:Αναστασία Τσισμετζόγλου για το idiva